Erhverv

Aarhusianske HSS Engineering sikrer kontrakt til 60 mio. kr: Skal lave varslingssystemer for jordskælv og tsunamier

Danske HSS Engineering har sikret sig en vigtig opgave til en værdi på 60 mio. kr. Firmaet skal levere jordskælvs- og tsunamivarslingssystem til henholdsvis Peru og New Zealand.

HSS Engineering er en overtagelse fra 2001 af et amerikansk datterselskab. Foto: HSS Engineering.

Elektronik- og softwarefirmaet HSS Engineering A/S har indgået en tocifret millionkontrakt med Civilforsvaret i henholdsvis Peru og New Zealand, hvor den danske virksomhed skal levere henholdsvis et jordskælvsvarslingssystem og et tsunamivarslingssystem.

Det fortæller Hans Secher, adm. direktør, til Finans og uddyber, at der er tale om kontrakter i en størrelsesorden af ca. 60 mio. kr. Det svarer til mere end seks måneders omsætning for virksomheden.

Begge kontrakter er blevet indgået efter international licitation, hvor virksomheden fra Lystrup ved Aarhus er blevet foretrukket foran to amerikanske og to tyske aktører samt en tjekkisk virksomhed.

»Det er hovedspillerne på banen. Nu er det tredje licitation i træk, hvor vi har slået de andre, og det er jo altid rart,« siger han beskedent.

Er det en milepæl for virksomheden?

»Ja, det kan du tro. At vi har nogle vigtige referencer fremover betyder meget for nye projekter med ny teknologi,« siger Hans Secher.

Det viser igen, at software og it-udvikling er alfa og omega i det, vi kan i Danmark.

Hans Secher, adm. direktør i HSS Engineering.

Varslingssystemet skal varsle indbyggerne i Peru om et umiddelbart forestående jordskælv. Systemet består af sensorer, et edb-kontrolcenter og et varslingssystem, der udgøres af sms-varsling og sirenevarsling, mens varslingssystemet i New Zealand har samme funktion i at varsle indbyggerne mod tsunami.

Mere konkret bliver HSS Engineering totalentreprenører på opgaven og hyrer lokale til at løfte den via spansktalende projektfolk og sælgere i Peru, ligesom firmaet har en new zealandsk sælger, der fungerer som primus motor i New Zealand.

I Peru bliver virksomhedens opgave at trække informationer fra Perus Geofysiske Institut og sende det ud til folk, så myndighederne er i stand til at evakuere alle borgere fra huse i løbet af 7-10 minutter. I New Zealand placeres virksomhedens system i Northland-regionen.

»Det viser igen, at software og it-udvikling er alfa og omega i det, vi kan i Danmark,« siger Hans Secher.

Virksomheden har allerede eksisterende kontrakter om leverancer til Grønland, Malaysia, olieselskabet Aramco og styrkerne i Afghanistan.

Den har 45 medarbejdere og havde i 2020 et overskud på 2,6 mio. kr., mens det året før lød på 3,4 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også