- Opdateret 16/06/2021 kl. 16:05
Nu er de nye ejendomsvurderinger på vej
I første omgang sendes dog kun 50.000 vurderinger ud. Resten følger i etaper, og eksperter er skeptiske over for, om planen holder.
Efter adskillige års ufrivillig pause er Vurderingsstyrelsen klar til at udsende nye ejendomsvurderinger til danskerne.
Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
Ejendomsvurderingssystemet har været suspenderet siden 2013, da Rigsrevisionen konkluderede, at vurderingerne var alt for upræcise.
Siden har skattemyndighederne arbejdet på at udvikle et nyt system, der er blevet forsinket gentagne gange, og i september 2020 skete det igen.
Efterfølgende bebudede skatteminister Morten Bødskov, at eksterne eksperter skulle vurdere, om systemet kan blive færdig, inden en nye boligskattereform træder i kraft fra 2024.
Nu er der ifølge ministeriet givet grønt lys til at fortsætte efter den tidsplan, og til september vil ejerne af 50.000 boliger modtage den nye vurdering.
De resterende vurderinger vil blive udsendt i etaper fra 2022, fremgår det.
»For første gang siden 2011 er vi nu klar til at sende nye ejendomsvurderinger ud til boligejerne. Der er ingen tvivl om, at det har været et langt sejt træk at nå hertil, men så meget mere positivt er det, at vi nu er, hvor vi skal være. Nu kan vi se frem til, at de nye vurderinger bliver udsendt til danskerne,« udtaler Morten Bødskov i pressemeddelelsen.
Vurderingerne danner grundlag for danskernes betaling af ejendomsværdiskat og grundskyld, og et politiske flertal har besluttet, at de boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskat på grund af de skæve vurderinger, skal have deres penge tilbage.
Hvem det bliver, og hvor mange penge de hver især skal have tilbage, afgøres af de nye vurderinger. Skatteministeriet forventer at skulle tilbagebetale 14 mia. kr. til ejere af 715.000 boliger, der især er placeret i udkantsområder.
Dem, der har betalt for lidt, slipper for at blive opkrævet ekstraskat.
Det nye system skal beregne ejendomsværdier bl.a. ud fra objektive data om salgspriser i nærområdet, byggematerialer, afstande til natur og infrastruktur og udsigtsforhold.
Projektet er komplekst, og et uafhængigt it-tilsyn vil forsætte med at trykprøve tidsplanen for udsendelse af ejendomsvurderinger på erhvervsejendomme, hedder det i pressemeddelelsen, der i øvrigt varsler yderligere fordyrelser af det omfattende projekt.
Oprindeligt var der afsat 200 mio. kr. til projektet, men siden er prisen steget til omkring 1 mia. kr., og det fremgår af pressemeddelelsen, at skatteministeren i fjerde kvartal vil præsentere Folketingets Finansudvalg for en ny prisstigning, der ikke er sat tal på endnu.
Chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit siger i en skriftlig udtalelse, at det er dejligt at få bekræftet, at den vedtagne boligskattereform rent faktisk træder i kraft den 1. januar 2024.
Også den er tidligere blevet udskudt på grund af det forsinkede vurderingssystem.
Til gengæld er hun bekymret over takten i den praktiske udsendelse af vurderingerne.
Efter udsendelsen af de første 50.000 vurderinger i september, følger yderligere 100.000 vurderinger i foråret 2022. I andet halvår 2022 påbegyndes »sagsbehandling« af vurderingerne for ca. 700.000 resterende parcel- og rækkehuse, og først »senere« udsendes vurderinger for ejerlejligheder, sommerhuse og »de mest komplicerede ejerboliger«.
»Det er alt for kort tid, inden boligskattereformen træder i kraft,« mener chefanalytikeren.
Chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen er ligeledes betænkelig. Han siger om tidsplanen:
»Det er meget værre, end jeg nogensinde har frygtet. Der er 1,7 mio. ejerboliger i Danmark, og hvis halvdelen mangler ved indgangen til 2023, og det tilmed er de mest komplicerede boliger, så er jeg voldsomt i tvivl om, hvor vidt boligskattereformen kan nå at træde i kraft fra 1. januar 2024,« siger han.
Skatteministeren orienterede Folketinget om den seneste status på ejendomsvurderingssystemet onsdag, og skatteordfører for Venstre Louise Schack Elholm siger, at hun tager orienteringen til efterretning, selv om hun sagtens kan forstå, at der stadig er bekymring for, om tidsplanen holder.
»Der er en virkelig høj risiko ved dette projekt, så min bekymring er heller ikke forsvundet. Men i det mindste står vi ikke med endnu en udsættelse her og nu, og det forventer jeg heller ikke kommer til at ske senere, for det siger skatteministeren,« siger hun.