Erhverv

Christian Eriksen skal have indopereret en hjertestarter

Den 29-årige fodboldspiller skal opereres i hjertet efter sit hjertestop i lørdags.

Christian Eriksen er ifølge DBU afklaret med beslutningen om, at han skal have en hjertestarter. Foto: Jens Dresling

Efter sit hjertestop under EM-landskampen mod Finland lørdag aften skal den 29-årige Christian Eriksen have indopereret en hjertestarter, en såkaldt ICD-enhed, der kan forhindre nye, livstruende hjertetilfælde.

Det oplyser Dansk Boldspil-Union i en opdatering på Twitter.

Landsholdslæge Morten Boesen har løbende været i dialog med Eriksen og lægestaben på Rigshospitalet, hvor Eriksen er indlagt.

»Efter at Christian har gennemgået diverse hjerteundersøgelser er det blevet besluttet, at han skal have indopereret en hjertestarter, en såkaldt ICD-enhed. Dette giver man efter hjertestop udløst af hjerterytmeforstyrrelse,« skriver DBU.

Opdateringen fortsætter:

»Christian er helt afklaret med beslutningen, og planen er forelagt kollegaer nationalt og internationalt, som alle entydigt anbefaler det samme.«

En ICD-enhed er ifølge Hjerteforeningen en avanceret pacemaker, der giver et elektrisk stød, hvis hjertet begynder at løbe løbsk. Stødet kan få hjertet tilbage i normal rytme og dermed forhindre livstruende anfald af hurtig hjerterytme fra hjertekamrene.

ICD står for Implanterbar Cardioverter Defibrillator. Enheden bliver placeret under huden lige under kravebenet. En ledning bliver ført ned til hjertet via et blodkar, så hjertestarteren er forbundet til hjertet.

Ifølge Hjerteforeningen kræver operationen kun lokalbedøvelse, og patienten kan være vågen undervejs.

Hollænder spiller med hjertestarter

Indtil videre er der ingen meldinger om Eriksens fremtidige muligheder som professionel fodboldspiller. Men en hjertestarter er ikke nødvendigvis ensbetydende med et farvel til topidræt.

For eksempel spiller den hollandske Ajax-forsvarer og landsholdsspiller Daley Blind med en ICD-enhed, som han fik indopereret i 2019 på grund af betændelse i hjertemusklen.

Ifølge Anne Kaltoft, der er hjertelæge og administrerende direktør for Hjerteforeningen, behøver den avancerede pacemaker ikke at begrænse Eriksens liv som fodboldspiller.

»Det at have en pacemaker er ikke i sig selv noget, der begrænser den fysiske aktivitet. Heller ikke hvis man dyrker professionel idræt,« siger hun til Ritzau.

Hun understreger dog, at hun ikke kan udtale sig om den konkrete sag, men at der er tale om et »relativt lille« indgreb.

Hilsen fra sygesengen

Tirsdag sendte Christian Eriksen selv en hilsen fra sygesengen, hvor han takkede for den store opbakning, han har modtaget og meddelte, at han efter omstændighederne har det fint.

»Jeg skal stadig gennemgå nogle undersøgelser på hospitalet, men jeg har det okay.«

»Nu vil jeg heppe på drengene på Danmarks landshold i de kommende kampe. Spil for hele Danmark,« skrev han med henvisning til bl.a. aftenens kamp mod Belgien.

DBU opfordrer til at give Christian Eriksen og hans familie ro den næste tid.

BRANCHENYT
Læs også