Erhverv

Aftale sikrer vækst: Nu begynder Arla at hente råvarer i Nordirland

Arlas mest lukrative datterselskab har nu udsigt til masser af vækst. En aftale sikrer selskabet adgang til store mængder nordirske råvarer.

Artiklens øverste billede
Arla Foods Ingredients, AFI, har indgået samarbejdsaftale med det nordirske mejeriselskab Dale Farm. Aftalen giver AFI adgang til store mængder nordirske råvarer, som kan løfte selskabets vækst, fortæller adm. direktør Henrik Andersen. Foto: Morten Lau-Nielsen

Arla Foods Ingredients, AFI, har netop indgået en aftale, der giver selskabet adgang til store mængder eftertragtede råvarer, som kan sætte fart i selskabets vækst.

Allerede om to uger begynder AFI at importere råvarer med tankbiler fra Nordirland. Leverandøren er det nordirske mejeriselskab Dale Farm.

Aftalen, som foreløbig er for syv år, indebærer, at Arla årligt køber 600-700 mio. liter opkoncentreret valle af Dale Farm.

Valle er et restprodukt fra osteproduktion og blev tidligere nærmest anset for et spildprodukt, der kunne bruges til svinefoder. Arla har imidlertid opbygget en særdeles profitabel forretning på at forarbejde vallen til proteiner og andre ingredienser, der sælges til fødevareindustrien. Således præsterede AFI i 2020 et rekordoverskud på 680 mio. kr.

Forretningen er så god, at det meste af Nordeuropa efterhånden er støvsuget for valle, og råvaremangel har gennem flere år begrænset AFI’s vækstmuligheder.

Aftalen med Dale Farm betyder, at AFI igen kan træde på speederen, og det siger en del om indtjeningen i AFI, at det kan betale sig at hente råvarer i Nordirland. Her presses det meste af vandet ud af vallen, så 1.000 liter bliver til omkring 25 liter flydende masse med meget højt proteindhold.

»I Nordirland pumpes koncentratet ind i en tankbil, som fragtes over det Irske Hav. Derfra går turen tværs over England til Immingham, hvorfra tankbilen sejles over Nordsøen til Esbjerg. Herfra går turen videre op til vores fabrik ved Videbæk. Turen kan betale sig, fordi er er tale om et råstof, som er særdeles værdifuldt,« forklarer Henrik Andersen, adm. direktør for AFI.

AFI kan årligt producere omkring 5.000 tons proteiner på basis af de nordirske råvarer. Det svarer til, at selskabets samlede produktion af proteiner øges med over 10 pct.

»Dette løft kommer stort set omgående, da vi allerede 1. juli begynder at modtage råvarer fra Nordirland. I løbet af de næste to år venter vi at få en tilsvarende mængde ekstra råvarer fra Arlas ostemejerier,« fortæller Henrik Andersen. Salgsprisen på AFI’s mælkeproteiner er omkring 70 kr. pr. kilo.

Arla har været i dialog med Dale Farm i næsten et år, men på grund af coronakrisen er stort set alt foregået online.

»Det har været vildt at opleve, at det faktisk var muligt at gennemføre sådan en proces virtuelt. For en uge siden havde vi for første gang medarbejdere på besøg hos Dale Farm for få det sidste på plads. I Dale Farm har vi været heldige at finde en partner, der råder over ret store mængder af råvarer i den kvalitet, vi efterspørger,« fortæller Henrik Andersen.

Dale Farm omsætter for omkring 4,3 mia. kr. og er i lighed med Arla et andelsselskab, som er ejet af mælkeproducenterne.

Når de nordirske råvarer i løbet af få uger strømmer ind i Arlas fabrik, vil en stor del af merproduktionen blive eksporteret til Kina, hvor Arlas mælkeproteiner indgår i modermælkserstatning.

»Vi øger også salget i Europa, hvor der er en enorm efterspørgsel på proteinberigede produkter. Vores moderselskab Arla laver nogle af dem – eksempelvis drikkeyoghurt – men vi har også salg til mange andre fødevarevirksomheder, som blandt andet laver særlige produkter til sportsfolk,« fortæller Henrik Andersen.

Aftalen med Dale Farm betyder på ingen måde, at AFI’s appetit på flere råvarer er mættet. Selskabet leder fortsat efter nye råvareleverandører i både Europa og USA.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.