Serier

Det stak »fuldstændig af«: Håndspritfabrik mangedobler millionsuccesen

2020 blev et »ekstraordinært år« for Kiiltoclean, der leverer værnemidler og så overskuddet stige med over 700 pct. i fjor.

Corona rammer verden
Efterspørgslen efter håndsprit er steget gevaldigt under coronakrisen.

Danmarks største producent af håndsprit, Kiiltoclean fra fynske Assens, profiterede stort af efterspørgslen efter bakteriedræbende produkter under coronapandemien.

Det normalt så stabile tocifrede millionoverskud blev i fjor vekslet til et trecifret ét af slagsen. Resultatet efter skat steg således med 721 pct. til 193,7 mio. kr. Det viser et nyt regnskab.

»Som leverandør af værnemidler til sundhedssektoren varetager selskabet en samfundskritisk opgave, som blev understreget, da coronapandemien ramte, og der opstod knaphed på hånddesinfektion,« står der i det nye regnskab fra Kiiltoclean.

Selskabet fokuserede på primært at levere håndsprit til sundhedssektoren, »hvor hånddesinfektionsmidlerne kunne gøre den største forskel«.

I dagene efter nedlukningen af Danmark i marts 2020 var der nærmest undtagelsestilstand hos Kiiltoclean, der på det tidspunkt producerede 250.000 liter håndsprit om ugen. Før det lå en normal produktion af håndsprit på 60.000 liter om ugen.

KiiltoClean producerede i døgndrift for at holde trit med efterspørgslen, og samtidig patruljerede politiet ved virksomheden for at tjekke, at alt var, som det skulle være.

»Vi havde allerede travlt, da det begyndte at eskalere i Kina, men efter at de første tilfælde kom i Danmark, Norge og Sverige, er det stukket fuldstændig af,« sagde Bo Eriksen, adm. direktør i Kiiltoclean, til Ritzau dengang.

Han kunne fortælle, at virksomheden dårligt kunne nå at taste ordrerne i det tempo, de kom ind, og at Kiiltoclean kunne sælge tre-fire gange produktionskapaciteten, hvis det var muligt.

Selvom Kiiltoclean i løbet af 2020 frasolgte et forretningsben, steg antallet af medarbejdere i virksomheden alligevel grundet den øgede efterspørgsel på håndsprit.

I 2021 forventer Kiiltoclean, at efterspørgslen efter håndsprit vil falde til et lavere niveau, men at den øgede opmærksomhed på håndhygiejne fortsat vil sætte et positivt præg på selskabets resultater.

Selskabet er en del af den finske familievirksomhed Kiilto Oy, som opererer på 11 markeder og med produktionsfaciliteter i fire lande, herunder hos KiiltoClean i Assens.

Læs også