Erhverv

Efter milliardinvesteringer: Lego har opfundet en bæredygtig version af den ikoniske plastikklods

Efter årelange eksperimenter og enorme investeringer har Lego opfundet den perfekte blanding af genbrugsflasker og en hemmelig ingrediens, som kan bruges i den klassiske legoklods. Men farven mangler, og det samme gør masseproduktionen.

Artiklens øverste billede
Lego har lavet den første prototypeklods af genbrugsplast fra en flaske. Foto: Lego

Det har kostet milliarder af kroner og adskillige års laboratorietimer, men nu tør Lego tro på, at koncernen har en chance for at blive i stand til udelukkende at producere bæredygtige legoklodser.

»Det er en vigtig milepæl, for det er første gang, vi kan vise en prototype af den klassiske legoklods lavet af bæredygtigt materiale, nemlig plastikflasker, som lever op til vores meget høje krav, og hvor klodserne griber ind i hinanden på den helt rigtige måde,« siger Tim Brooks.

Han er chef for miljøansvarlighed i Lego, og han har siden 2015 siddet med i den gruppe på nu 150 medarbejdere, der igen og igen og igen har testet materialer for at finde ud af, om det var muligt at lave en legoklods af genbrugsplast.

Efter at have testet 250 forskellige slags klodser af det PET-plast, som plastiksodavandsflasker er lavet af, er gruppen endelig kommet frem til den nu patenterede version.

Faktisk kan man lave 10 af de klassiske legoklodser af en enliters plastiksodavandsflaske, har Lego fundet ud af. Og selv om Lego hvert år sælger over 70 milliarder Lego-enheder i forskellige størrelser, er det ikke manglen på plastikflasker, der bliver problemet.

»Samlet bruger vi omkring 120.000 tons plast, men sammenligner du med den plastproduktion, der sker inden for mad- og drikkevarer, taler vi millioner af ton,« siger Tim Brooks.

I 2018 kunne Tim Brooks præsentere den første offentlige og meget konkrete bæredygtighedssucces, nemlig en æske med bløde plastikfigurer, lavet af bioplast. Foto: Lego

Projektet er en helt central del af Legos overordnede klimamålsætning om at være ganske klimaneutral. I første omgang investerede Lego 150 mio. dollars i 2015 på at udvikle et bæredygtigt materiale til klodserne.

Det har allerede resulteret i en biobaseret plast, som bruges til elementer, der er mere bøjelige end en klods.

Oveni har Lego så lagt 400 mio. dollars over tre år frem til 2022 for at accelerere bæredygtighedsindsatsen.

Ved at have opfundet et nyt materiale baseret på genbrugsplast, har Lego ændret sit klimaaftryk betydeligt.

»Hvis man sammenligner CO2-aftrykket i genbrugsplasten med CO2-aftrykket i den ABS-plast, vi bruger i dag til legoklodser, vil vi reducere det med 70 pct. Samtidig kan vi ved at genbruge plastikflaskerne forhindre, at de ender på lossepladser eller forbrændingsanlæg, men i stedet bliver til legetøj, der holder i generationer,« siger Tim Brooks.

Lego er dog meget langt fra sit mål om, at alle legoklodserne skal være lavet af bæredygtigt plast i 2030. For endnu er der kun tale om en prototype.

»Vi skal finde ud af, hvordan vi kan producere klodser, der er stabile i farven og ens i de forskellige farver, vi bruger. Vi skal arbejde med grebet, der binder klodserne sammen og præcisere det, og så skal vi se på, hvordan vi skalerer produktionen. Der er en stor forskel på at lave et par tusind prototype-klodser og til at lave millioner af klodser om dagen,« siger Tim Brooks.

Hvor hurtigt kan I lave det første fulde sortiment med klodser i alle farver og af en tilstrækkelig god kvalitet?

»Så hurtigt som muligt, er nok det mest rigtige svar. Men hvis du presser mig, så kigger vi på en periode på 18-24 måneder, men det er hvis alt går godt,« siger Tim Brooks.

En af de helt store udfordringer med at nå målet om bæredygtig produktion af alt Lego bliver selve skaleringen, nærmere bestemt at skabe et forsyningsnet, der giver Lego en pålidelig, sikker og tilstrækkelig leverance af plasten til fabrikkerne i både Mexico, Ungarn, Kina og Billund.

Tim Brooks har arbejdet i Lego siden 2012, og han håber stadig, at han kan krone sit arbejde senest i 2030 med, at alle Legos produkter er produceret af bæredygtigt plast, leveret i bæredygtig emballage. Foto: Lego

»Det er målet at kunne producere bæredygtigt på alle fabrikker. Vi udvikler et globalt produkt og en global forsyningskæde. Måske vil det ske i etaper, men det er det ultimative mål, at det bliver globalt. Vi vil gerne være ledende på området og stimulere en global forsyningskæde af genbrugsplast,« siger Tim Brooks.

Når I målet om, at alle legoklodser i 2030 er af bæredygtigt plast, dvs. enten biobaseret plast eller genbrugsplast?

»Det er stadig en udfordring. Vi støber plastikelementerne med en præcision på mindre end et menneskehårs bredde, vi skal have farverne på plads, klodserne skal være høj kvalitet, de forskellige former skal fungere, og vi skal have en stabil og pålidelig levering af bæredygtigt materiale af en høj kvalitet. Det er stadig en enorm udfordring – men nu er vi godt på vej,« siger Tim Brooks.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.