I dag slutter coronaordning: Den har kostet 22 mia. kr. og holdt hånden over 130.000 jobs
Da coronakrisen var på sit højeste i foråret 2020 var ca. 250.000 hjemsendt på lønkompensation.
Den har været en stor succes.
Sådan lyder vurderingen fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, der i en analyse har set nærmere på lønkompensationsordningen, som udløber i dag.
»Den har dæmpet krisens omfang og afværget en massiv stigning i ledigheden,« lyder det fra cheføkonomen.
Da coronakrisen var på sit højeste var ca. 250.000 lønmodtagere blevet hjemsendt som en del af ordningen. Da Danmark lukkede ned igen hen over vinteren, lød tallet på ca. 110.000 lønmodtagere.
Ifølge tal fra Erhvervsstyrelsen er regningen for ordningen siden d. 9. marts 2020 løbet op i 17,6 mia. Dertil kommer virksomhedernes egne udgifter til ordningen, og de løber ifølge analysen op i mere end 4,5 mia. kr. Altså har den samlede regning rundet 22 mia. kr.
»Lønkompensationsordningen har gjort det muligt for flere virksomheder at bibeholde ansættelsesforholdet til deres medarbejdere under coronakrisen. Det har sikret, at tusindvis af danskere har kunnet beholde deres vanlige løncheck og dermed købekraft,« lyder det fra Tore Stramer, der derudover peger på, at virksomhederne på denne måde har haft mulighed for at sætte gang i deres forretning hurtigt igen, da det blev muligt i forhold til restriktionerne.
»Lønkompensationsordningen har simpelthen sikret en livline til de virksomheder og ansatte, der blev hårdt ramt af restriktionerne og den ændrede forbrugeradfærd under coronaepidemien,« lyder det fra Tore Stramer.
De seneste tal viser, at der i uge 25 i år var lidt over 5.000 lønmodtager på ordningen. Og i Dansk Erhverv venter man ikke, at ordningens ophør vil påvirke ledigheden. Mandag viste tal fra Danmarks Statistik således, at manglen på arbejdskraft i f.eks. servicebranchen er rekordhøj.
På den anden side viser analysen fra Dansk Erhverv, at lønkompensationsordningen har holdt hånden under ca. 130.000 under coronakrisen.
»Det har unægtelig været en god og nødvendig investering,« lyder det fra Tore Stramer.