Erhverv

2020 giver Züblin trecifret milliontab

Enkelte projekter koster dyrt på bundlinjen for entreprenøren Züblin i 2020, viser nyt regnskab.

Züblin med Jens-Henrik Nicolaisen (tv.) i spidsen som bestyrelsesformand og Steen Hager Nielsen som direktør er kommet ud af 2020 med endnu et underskud. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente

Et dundrende underskud. To fejlslagne projekter er med til at give entreprenøren Züblin et tab på hele 227,5 mio. kr.

Det viser nyt årsregnskab for 2020. Züblin omsatte for 485,4 mio. kroner i regnskabsåret.

»Indtjeningen var betydeligt under forventningerne for 2020. Årsagen til det er primært tab på to projekter,« skriver Züblin i sin ledelsesberetning i regnskabet.

Züblin, som er ejet af det østrigske børsnoterede selskab Strabag, har været til stede på det danske marked siden 2002, men har endnu ikke haft det store held med at bygge en stabil lønsom forretning op.

Enkelte år med sorte tal på bundlinjen findes dog, men man skal fire regnskabsår tilbage i tid for at finde sorte og ikke røde tal. I 2017 kom Züblin ud med et overskud efter skat på 9 mio. kr.

De seneste tre år i streg har Züblin tabt penge på bunlinjen, og det samlede tab på tre år løber op i godt en halv mia. kr.  

Züblin har da også måttet få hjælp af moderkoncernen, som i december tilførte selskabet 160 mio. kr. for at sikre en stærk likviditet.

Det danske selskabs præstation i 2020 står i skarp kontrast til Strabag-koncernen, der omsatte i 2020 for 15,5 mia. euro og havde en overskudsgrad på 4,3 pct.

Züblin tror på en lidt lysere fremtid i 2021. Omsætningen forventes at stige, og virksomheden venter et nulresultat.

Ordrebogen er ifølge Züblin vokset med 55 pct. i 2020 og ligger samlet på 1,7 mia. kroner ved udgangen af året.

Züblin nævner, at selskabet bl.a. i december underskrev en kontrakt på 800 mio. og at opføre boliger for primært ældre og unge i København.

»Sammen med de eksisterende og fortsættende projekter giver dette en stærk ordrebeholdning for de kommende år,« står der i regnskabet.

Züblin vil ikke stille op til interview omkring regnskabet, men bestyrelsesformand Jens-Henrik Nicolaisen siger i en pressemeddelelse, at resultatet er utilfredsstillende og væsentligt under det forventede.

Desuden oplyser Züblin, at man er i gang med en proces, der vil styrke virksomheden på det danske marked. Ud over de store projekter, som Züblin er kendt for i Danmark - bl.a. Axel Towers og Blox i København - vil fokus ifølge pressemeddelelsen fortsat være fokus på små og mellemstore byggeprojekter, træbyggeri og specialiserede funderingsopgaver.

Züblin havde i 2020 gennemsnitligt 249 ansatte.

Regnskabstal for Züblin:

I mio. kroner 2020 2019
Omsætning 485,4 638,8
Driftsresultat -229,2 -68,8
Resultat efter skat -227,5 -85,9
Egenkapital 14,4 81,9
Læs også