Lever af surdej: »Tingene må gerne tage tid«

Den 29-årige Cathrine Brandt var flov over sin surdejshobby, da hun var yngre. I dag er hun en succesfuld surdejsblogger med en netop udsolgt webshop.

Cathrine Brandt har udviklet sine egne produkter til surdejsbagere. Foto: Brian Karmark. Cathrine Brandt har udviklet sine egne produkter til surdejsbagere. Bagning behøver ikke at gå stærkt. Det må gerne tage tid og energi, mener Cathrine Brandt. Foto: Brian Karmark. En surdej skal passes og plejes for ikke at dø. Noget, der ifølge Cathrine Brandt, godt kan skræmme folk væk fra at give sig i kast med det. Foto: Brian Karmark.

Surdej. En symbiotisk kultur af mælkesyrebakterier og gærsvampe. En levende dej. Som det står beskrevet i ordbogen, lyder det ikke videre appetitvækkende, men ikke desto mindre har surdejen vundet indpas i bageglade danskeres hjerter og køkkener gennem de seneste år.

For nogle er det et kæmpe projekt, der kræver blod, sved og tårer, mens det for andre er en afslappende fordybelsesproces.

Den 29-årige Cathrine Brandt fra Ans nær Silkeborg hører til sidstnævnte kategori. Hun er surdejsblogger og har gjort udviklingen af den perfekte surdej til sin levevej. Nu har Cathrine Brandt udviklet sit helt eget surdejsprodukt, der ikke engang nåede at være ude i 12 timer, før det blev udsolgt.

Jeg begyndte, inden det blev allemandseje, og gik egentlig og gjorde det i mit køkken uden at fortælle folk om det, for det var ikke super smart at være 20 år og bage med surdej.

Cathrine Brandt, surdejsblogger

Tid til fordybelse

Cathrine Brandt har en bachelor i ernæring og sundhed, og det var under hendes studie, at interessen for den levende dej for alvor tog fart.

»Jeg var meget nysgerrig omkring fødevarers påvirkning på vores kroppe, sundhed og velvære, men også det kemiske. Hvordan ernæring fungerer rent kemisk,« fortæller Cathrine Brandt og tilføjer:

»Og så dukkede surdej ligesom op.«

Hun blev bidt af idéen om de gode bakterier og udviklingen af surdejen, men det var ikke en hobby, som hun fortalte hvem som helst om.

»Jeg har egentlig bagt med min surdej i små 10 år. Jeg begyndte, inden det blev allemandseje, og gik egentlig og gjorde det i mit køkken uden at fortælle folk om det, for det var ikke super smart at være 20 år og bage med surdej,« fortæller Cathrine Brandt grinende.

Surdejen blev hurtigt et frirum for Cathrine Brandt. En måde at koble fra og fordybe sig i en ellers travl hverdag.

»Jeg synes at alting har tendens til at skulle gå så hurtigt, og at man nærmest ikke kan nå at tænke, at man gerne vil bage en bolle uden at den skal være ude af ovnen igen. Tingene må gerne tage tid,« siger hun.

Det blev et kontraprojekt.

Dengang var der ikke blogs og guides på nettet til, hvordan man kom ordentligt i gang med en surdej, så Cathrine Brandt tyede til videnskabelige artikler og studier. Og gennem årene blev hun så en autodidakt surdejsekspert, der i dag både har en blog, en webshop og en Instagram-profil med tæt på 70.000 surdejsentusiastiske følgere.

Nichepræget levevej

For mange lyder surdej måske som en nicheting. En hobby. Men Cathrine Brandt har gjort det til sin levevej. Og hun har gjort det godt.

Hendes webshop består af beskedne 14 produkter, hvoraf kun fem ting er til faktisk bagning. Resten er bl.a. brødkurve, kogebøger og en enkel plakat – ”Brødhoved” hedder den.

»Jeg manglede et sted at dele de ting, som jeg selv gik og manglede, og som jeg ikke synes at man kunne få fat i andre steder. Og så måtte jeg jo lave det selv,« fortæller hun.

Min nysgerrighed har tendens til at føre mig derhen, hvor det giver mening.

Cathrine Brandt, surdejsblogger

Men selv om webshoppen endnu ikke tæller overvældende mange produkter, kan man altså godt leve af det, fortæller hun.

»Webshoppen er jo ikke særligt stor, men den giver mig et frirum til at lave andre ting. Jeg er på ingen måde drevet af vækst, økonomi eller fortjeneste, men det kan sagtens løbe rundt. Jeg lever af at være mig selv i mit køkken, og det er fedt,« siger hun og tilføjer:

»Og det kan jo kun lade sig gøre, fordi der er nogen, der bakker op, og også synes, at der er sjovt at bage med surdej.«

Nysgerrig på fremtiden

At der er opbakning til Cathrine Brandts surdejseventyr kom for alvor til udtryk, da hun søndag d. 27. juni satte sit nye selvudviklede produkt til salg på sin webshop. Tørrede surdejsflager. Flagerne blev sat til salg om aftenen klokken 20.00 og var allerede udsolgt, da Cathrine Brandt åbnede computeren klokken 09.00 morgenen efter.

Surdejsflagerne er et projekt, som Cathrine Brandt har arbejdet på i et års tid, og er – kort fortalt – en måde, hvorpå hun kan dele sin surdej med sine kunder. Det er nemlig uhyre besværligt at skulle sende et stykke surdej med posten, da den levende dej skal passes og plejes nænsomt for ikke at dø.

»Flagerne har jeg lavet for at gøre opstartsprocessen med surdej nemmere for folk. Hvis man får en god oplevelse med det fra start, vækker det jo en begejstring, som gør, at man har lyst til at fortsætte,« siger hun.

Flagerne koster små 39 kr., og Cathrine Brandt håber på, at hun i fremtiden kan få dem bredt ud i f.eks. dagligvarebutikker. Men derudover har hun ikke de store planer for fremtiden. Hun tager tingene, som de kommer.

»Min nysgerrighed har tendens til at føre mig derhen, hvor det giver mening,« griner hun.

Lige nu skriver hun på endnu en bog – den fjerde i rækken – som skal fokusere på, hvordan man også kan bruge surdej til søde sager og ikke bare til lækkert brød.

Læs også