Erhverv

Danskejet kæmpefarm har tabt over 500 mio. kr. på tre år

Det danskejede landbrugsselskab Scandinavian Farms Invest har det seneste år haft underskud på 98 mio. kr. Det er tredje år i træk, at bundlinjen er rød. De samlede tab løber op i 511 mio. kr.

Artiklens øverste billede
Efter tre år med et samlet underskud på over en halv mia. kr. er Scandinavian Farms nu ved at genopbygge produktionen af grise. Foto : Charlotte de la Fuente

Pengene fortsætter med at fosse ud af det danskejede landbrugsselskab, Scandinavian Farms Invest.

Selskabet har netop offentliggjort sit 2020-regnskab, hvor bundlinjen viser et underskud på 98 mio. kr. De to foregående år har selskabet ligeledes haft underskud, og de samlede tab løber nu op i 511 mio. kr.

Scandinavian Farms har etableret en kæmpe svinefarm på Kinas østkyst. Farmen har kapacitet til at producere over 300.000 grise om året, og frem til 2017 leverede bedriften solide millionoverskud.

I 2018 blev kæmpefarmen imidlertid ramt af modgang, da besætningen af grise flere gange blev ramt af smitsomme sygdomme, som svækkede produktiviteten og indtjeningen.

Helt galt gik det i slutningen af 2018, da den frygtede sygdom svinepest spredte som en steppebrand i Kina og ramte en række farme i det område, hvor den danskejede bedrift ligger. Selskabets stalde endte i karantænezoner, hvilket i perioder gjorde det umuligt at sende grise til slagtning. Samtidig kom svinepesten så tæt på, at man til sidst besluttede at tømme staldene, nedslagte hele besætningen og indstille driften i en periode.

Konsekvensen har været tre blodrøde regnskaber på stribe.

Scandinavian Farms har stort set ingen omsætning haft i 2020, og selskabets egenkapital er negativ med 229 mio. kr.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Claus Ewers, der er direktør i Scandinavian Farms Invest.

I regnskabets ledelsesberetning oplyses det, at:

»Årets resultat er negativt præget af eftervirkningerne af sygdomsudbruddet og den heraf følgende sanering af besætningen, men også positivt af retableringen af besætningen, der er forløbet planmæssigt.«

Trods den begrænsede aktivitet i selskabet løber underskuddet for det senest år op i 98 mio. kr. på grund af af- og nedskrivninger, finansielle omkostninger, vareforbrug (nye avlsdyr) samt personaleomkostninger.

Scandinavian Farms begyndte at importere nye avlsdyr og genopbygge besætningen i 3. kvartal 2020. Det er en lang proces, men selskabet forventer trods alt et positivt resultat i 2021.

De seneste års nedtur har ramt Scandinavian Farms på noget nær det værste tidspunkt. Udbruddet af svinepest i Kina kulminerende i 2019 og endte med at koste op mod 200 mio. grise livet. Resultatet var, at prisen til svinekød steg til det højeste niveau nogensinde. Afregningsprisen til de kinesiske landmænd har således i lange perioder været over 45 kr. pr. kilo svinekød – svarende til 4.000 kr. pr. gris.

Manglen på svinekød har også givet jackpot hos de danske svineproducenter, fordi Danish Crown har mangedoblet eksporten til Kina.

I hele denne gyldne periode har staldene imidlertid stået tomme hos Scandinavian Farms. Den seneste tid er svinepriserne i Kina halveret til et niveau, som dog stadig er højt.

Trods modgangen har investorerne bag Scandinavian Farms hidtil været stålsatte på at genopbygge produktionen og drive selskabet videre. Kredsen af investorer har en økonomisk styrke, der har gjort det muligt at drive Scandinavian Farms gennem så lang en periode med store tab.

Den største aktionær er grovvareselskabet Sønderborg Korn, der ejer 33,75 pct. af aktierne i Scandinavian Farms Invest.

Sønderborg Korn er ejet af brødrene Claus og Hans Otto Ewers, og selskabet kom – trods tabene i Scandinavian Farms – ud af 2020 med en rekordomsætning på 1,7 mia. kr., et overskud på 46 mio. kr. og en egenkapital på 465 mio. kr.

En anden storaktionær er selskabet Thoraso, der er ejet af Hougaard-familien anført af Henrik Hougaard. Han er tidligere ejer af landbrugskoncernen Skiold, som blev solgt til en kapitalfond i 2018. Også Thoraso er særdeles velpolstret med en egenkapital, der har svinget omkring en halv mia. kr.

Scandinavian Farms Invest (mio. kr.) 2020 2019 2018 2017 2016
Omsætning 0 70 330 338 227
Årets resultat -98 -303 -110 48 79
Egenkapital  -229 -125 151 261 241
Balance 461 489 740 776 776

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.