Erhverv

Dansk familieejet mejeri har milliardomsætning

Trods coronakrisen satte Mammen Mejerierne omsætningsrekord i 2020. Det familieejede mejeri kom gennem året med et solidt millionoverskud.

Artiklens øverste billede
Mange kunder og markeder har været lukket på grund af coronakrisen. Alligevel har Mammen Mejerierne øget omsætningen til lige over 1,1 mia. kr. i 2020. Foto: Mammen Mejerierne

Den familieejede mejerikoncern, Mammen Mejerierne, har trods coronakrisen formået at realisere en rekordomsætning på lige over 1,1 mia. kr. i 2020.

Indtjeningen har været under pres, fordi mange kunder og markeder har været helt eller delvist lukkede i store dele af året.

Mejerikoncernen har imidlertid formået at omstille produktionen og salget, så det er lykkedes at opnå et næsten uændret overskud på 17 mio. kr.

Det fremgår af Mammen Mejeriernes 2020-regnskab, som netop er offentliggjort.

Selskabet driver fire mejerier i det østlige Jylland og producerer oste, som sælges i Danmark og på 60 eksportmarkeder.

Mammen Mejerierne har siden 1978 været ejet og ledet af familien Staunsbæk og de seneste mange år har det været Lars Staunsbæk, der har stået i spidsen for selskabet. Det har ikke været muligt at få Lars Staunsbæks kommentar til regnskabet, men det fremgår af ledelsesberetningen, at han anser resultatet for at være »tilfredsstillende under de givne forudsætninger« - dvs. coronakrisen taget i betragtning.

Det fremgår, at pandemien har medført »faldende efterspørgsel som en direkte konsekvens af både nationale og internationale nedlukninger og restriktioner. Blandt andet foodservice-segmentet (restauranter, hoteller etc.) har været hårdt ramt, ligesom afsætningen til Mellemøsten over en længere periode var stærkt reduceret.«

Mammen Mejerierne har normalt en stor eksport af hvid ost – som tidligere blev kaldt feta – til Mellemøsten.

I 2020 har det været nødvendigt for Mammen Mejerierne at omstille en del af produktionen og salget til »mindre rentable produkter og markeder sammenlignet med sidste år (2019, red.),« oplyses det i regnskabet.

Den operation har lagt pres på indtjeningen, som er gået en smule tilbage. Til gengæld er omstillingen gennemført så hurtigt, at det har været muligt at realisere en mindre fremgang i omsætningen, som er den største i selskabets historie.

Under coronakrisen har Mammen Mejerierne skruet op for eksporten, som i 2020 tegnede sig for 46 pct. af koncernens samlede salg. Selskabets egenkapital er vokset til 172 mio. kr., og soliditeten er løftet til knap 47 pct.

Selskabets ledelse venter, at også 2021 i høj grad vil været præget af covid-19 samt stigende konkurrence i både Danmark og på eksportmarkederne. 2021-budgettet for Mammen Mejerierne lyder på en omsætning i intervallet 1,0-1,2 mia. kr. og et overskud før skat på 15-20 mio. kr.

Lars Staunsbæk har siden 1983 været med i selskabet, som hans far stiftede i 1978. Lars Staunsbæk har for nogle år siden indledt et generationskifte til sønnen Peter Staunsbæk.

Mammen Mejerierne A/S (mio. kr.) 2020 2019 2018 2017 2016 2015
Omsætning 1107 1092 982 901 842 816
Resultat før skat 17 19 16 9 41 37
Egenkapital 172 163 153 141 144 123
Balance 370 399 386 364 329 326

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.