Erhverv

Danfoss får omsider godkendt megaopkøb

Det er trukket i langdrag, og ledelsen har i halvandet år trippet for at komme i gang. Nu kan de folde det store potentiale ud, for Danfoss har endelig fået godkendt opkøbet af Eatons hydraulikforretning.

Danfoss-topchef Kim Fausing kan nu gennemføre et opkøb, som bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen har drømt om i årtier. Foto: Casper Dalhoff

Ventetiden har været lang for ledelsen i Danmarks største industrivirksomhed Danfoss. Men nu er den ovre. Konkurrencemyndighederne har efter halvandet års arbejde omsider godkendt Danfoss’ prestigefyldte opkøb af Eaton Hydraulics, har Eaton nu officielt oplyst.

Det betyder, at topchef Kim Fausing og co. endelig kan komme i gang i et helt nyt setup med 10.000 flere medarbejdere at trække på og gøre ord til handling i forhold til at indfri det kæmpe potentiale, der umiddelbart ligger og venter på Danfoss.

Kim Fausing har skyhøje forventninger til det nye Danfoss og kalder sammensmeltningen af Eaton Hydraulics og Danfoss et »perfect match«.

Opkøbet af Eaton
  • Danfoss køber hydraulik-divisionen af Eaton for 23 mia. kr.
  • Divisionen rummer 10.000 ansatte og omsatte i 2020 for 11,3 mia. kr.
  • Eaton-divisionen vil blive lagt sammen med Danfoss Power Solutions-divisionen, som dermed bliver dobbelt så stor.
  • Danfoss som helhed vokser med en tredjedel efter opkøbet.


»Vi komplementerer hinanden godt. De styrkeområder, som de har, har vi ikke, og vice versa. Ved at gå sammen bliver vores tilbud til vores kunder noget nær komplet. Det er det bredeste tilbud, nogen har i den her branche,« siger Kim Fausing.

Danfoss annoncerede i slutningen af januar 2020 købet af hydraulik-divisionen i det børsnoterede amerikanske industrikonglomerat Eaton til en pris på 23 mia. kr. Bestyrelsesformand og anden generation i familien bag Danfoss, Jørgen Mads Clausen, sagde dengang, at han havde drømt om netop det opkøb i årtier.

Med Eaton Hydraulics ombord fordobles Danfoss' i forvejen største division Danfoss Power Solutions og når op på mere end 30 mia. kr. i omsætning.

»Den her forretning har været en af vores mest succesfulde forretninger i 50 år. Vi er bedste performer i den her industri generelt set, og nu bliver vi dobbelt så store,« siger Kim Fausing, som blandt andet fremhæver tilstedeværelsen i hele verden som en konkurrencefordel.

»Det bliver svært at finde byer, hvor vi ikke har en distributions-outlet, der kan servicere vores kunder,« lyder det.

Tidspunktet for handlen faldt sammen med, at verden mere eller mindre blev lukket ned på grund af coronapandemien. Men selvom der har været uger, hvor Fausing tænkte, det lignede dårlig timing, kan pandemien også spille ind til Danfoss’ fordel.

Der er nemlig sat yderligere fart i og fokus på den grønne transformation i både USA, Europa og Kina. Hjælpepakker til grøn omstilling og fokus på infrastruktur i USA rammer midt ind i Danfoss’ forretning.

»Vi er endt, hvor vi skal, men det er aldrig rart, når du laver så stort et tilkøb, at gå ind i en global krise, hvor du ikke har et fortilfælde på, hvordan sådan noget spiller sig ud i virkeligheden. Men det er rart at se, hvor vi står nu,« siger Kim Fausing.

Danfoss har de teknologiske løsninger, der kan gøre verden mere grøn, blandt andet inden for elektrificering af maskiner. Samtidig har industrivirksomheden fra Als med en samlet omsætning på mere end 60 mia. kr. også en størrelse, der for alvor gør det muligt at hamle op med de største konkurrenter.

Nu er det så ledelsens opgave at udnytte det momentum og æde markedsandele globalt.

»Det her er et globalt tiltag. Et af de helt store områder for Danfoss er Asien, hvor der er massive befolkninger, massiv urbanisering og massivt behov for infrastruktur. De steder skal vi selvfølgelig være obs på,« siger Kim Fausing.

Læs også