Erhverv

På dette punkt er coronakrisen ovre: »Det er en helt vanvittig stigning«

I maj blev der sat flere rekorder for beskæftigelsen, som nu ligger over niveauet inden coronakrisen.

Artiklens øverste billede
Maj vil skrive sig ind i historiebøgerne, når det kommer til beskæftigelsen. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Coronakrisen er nu et overstået kapitel på det danske arbejdsmarked. Det står klart, efter at Danmarks Statistik onsdag morgen har offentliggjort tal for beskæftigelsen, som vil skrive sig ind i historiebøgerne.

I maj kom hele 35.000 personer i job, og det er det højeste antal nogensinde for en enkelt måned, siden Danmarks Statistik begyndte at føre statistik på området i 2008. Samtidig nåede den samlede beskæftigelse op på det højeste niveau nogensinde.

Der er nu 21.000 flere lønmodtagere i job end i februar 2020.

»Det er en helt vanvittig stigning. Med raketfart er dansk økonomi skudt afsted væk fra coronakrisen. Det er vildt, at vi lidt mindre end et år efter coronakrisens udbrud kan konstatere en ny rekordhøj beskæftigelse,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Maj var den fjerde måned i træk, hvor beskæftigelsen steg. I Nykredit kalder man dagens tal fra Danmarks Statistik for »helt utrolige tal«.

»Hjælpepakkerne har i den grad været i stand til at holde hånden under nedlukningen, og på den anden side af genåbningen stod danskerne klar med pengepungen fremme, hvilket har muliggjort den eksplosive genstart, hvor vi allerede nu er kommet tilbage på niveauet fra før corona,« skriver Asbjørn Klein, der er senioranalytiker i Nykredit.

Ser man på de enkelte brancher, ligger hotel- og restaurationsbranchen helt i toppen. Her steg beskæftigelsen fra april til maj med mere end 15 pct., så der var næsten 98.500 lønmodtagere beskæftigede i denne branche i maj.

Stigningen i maj i hotel- og restaurationsbranchen har dog langt fra bragt den samlede beskæftigelse i branchen tilbage på niveau med tiden inden corona. I februar lød tallet nemlig på næsten 121.000.

Udviklingen på arbejdsmarkedet har allerede ført til en stigning i antallet af virksomheder, der mangler arbejdskraft. Dette problem kan forsvinder næppe foreløbigt, vurderer man i Danske Bank.

»Som det ser ud nu, peger pilen stadig opad for arbejdsmarkedet. Der er opsparet en stor forbrugslyst i befolkningen oven på nedlukningen, som stadig bidrager til stærk efterspørgsel og formentlig vil betyde, at manglen på arbejdskraft, som er massiv lige nu på tværs af erhvervene, næppe vil forsvinde lige med det samme,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann, der er senioranalytiker i Danske Bank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.