Serier

Tre restauranter lukker grundet smitte i populær ferieby

Tre restauranter i Skagen har valgt at lukke, fordi deres personale er ramt af smitte med coronavirus efter en af årets travleste turistuger i byen. Der kan endnu ikke aflæses en generel smittestigning i SSI's tal, men en ekspert opfordrer til at holde øje med smittesituationen.

Corona rammer verden
Flere restauranter har valgt at lukke midlertidigt og sende deres personale til test, efter der har været smittetilfælde blandt medarbejderne. Arkivfoto: Marius Renner/Polfoto

En af de mest travle uger for Skagens restauranter, barer og butikker – den såkaldte Hellerup-uge – er slut, nu hvor uge 29 er blevet erstattet af uge 30.

Men efter en uge med masser af gæster er tre restauranter lukket midlertidigt, fordi deres personale er blevet smittet med coronavirus. Det skriver restauranterne på Facebook.

Fisk- og skaldyrsrestauranten Pakhuset skrev søndag på Facebook, at de har valgt at lukke restauranten, fordi to medarbejdere er testet positive.

»Så gik den desværre ikke længere – vi er også blevet ramt af corona oven på en festlig uge med fuldt hus,« skriver restauranten på Facebook.

Pakhuset vil nu sende alt deres personale til pcr-test og opfordrer deres gæster til også at blive testet.

Også Jakobs Café & Bar meldte søndag ud, at de vil lukke nogle dage, indtil de »har overblik over situationen«, fordi tre medarbejdere er smittede.

»Vi beklager meget og vender stærkt tilbage, når det er forsvarligt at åbne igen,« lyder det på caféens Facebook-side.

Lørdag aften lød en lignende udmelding fra Café & Restaurant Kokkenes, der ville holde lukket søndag, så alt personale kunne blive testet. I opslaget lørdag skrev spisestedet dog, at de håbede at kunne lukke dørene op igen mandag.

»Opskriften på smittespredning«

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mener, at det er »fornuftigt«, at restauranterne vælger at lukke, mens resten af personalet testes, og man »har styr på det og har overblikket«.

Hvis den travle turistuge har været årsag til en generel smittestigning i Skagen, er det dog ikke noget, man kan aflæse af Statens Serum Instituts smittetal endnu. Skagen ligger i Frederikshavn Kommune, og her havde der søndag været 14 bekræftede smittetilfælde de seneste syv dage, hvilket svarer til et incidenstal pr. 100.000 indbyggere på 23,8. Dermed er kommunen blandt de 10 kommuner med mindst smitte i Danmark. Heller ikke i Skagen Sogn kan der ses en øget smitte.

»Det er jo typisk noget, man vil forvente bliver et problem, så det skal man i høj grad holde øje med. Mange mennesker samlet på ét bestemt sted, hvor de sidder tæt og er i muntert lag. Det er klart, at det er opskriften på smittespredning.«

Smitten på restauranterne fik et fjerde spisested – Café Knuth’s Skagen – til at lukke dets gårdhave og få alt personale testet.

»Vi har heldigvis ikke kendskab til smitte hos personalet, men vi vil tage vores forholdsregler, så vores gæster fortsat kan føle sig trygge,« skriver caféen på Facebook søndag.

Læs også