Serier

Stort comeback for flytrafikken

Rejselysten er steget markant i juli efter åbningen af grænserne. Trafikken er nu på to tredjedele i forhold til niveauet fra før coronakrisen.

Corona rammer verden
Langt flere fly er kommet på vingerne i juli i forhold til tidligere. Foto: Lukas Schulze/AP

Flytrafikken i Europa er steget markant i juli.

I de seneste dage er antallet af flyvninger i det europæiske luftrum nået op på mere end to tredjedele i forhold til niveauet fra før coronakrisen. I begyndelsen af juli var andelen på blot 55 pct.

Dermed har flytrafikken fået et mærkbart comeback efter næsten halvandet år voldsomme fald i trafikken. 1. juni var 42 pct. af flyene i luften, mens andelen i begyndelsen af maj var nede på 35 pct.

Det viser tal fra den europæiske flyvekontroltjeneste Eurocontrol.

Væksten alene i juli er på flere tusinde flyvninger dagligt. Fredag var der knap 26.000 fly på vingerne over Europa, og det er det højeste antal, siden covid-19 lammede flytrafikken i marts i fjor.

Det er udrulningen af vacciner og åbningen af grænserne i Europa, som har fået antallet af rejsende til at stige betydeligt. Der er dog fortsat langt til niveauet fra tidligere, og flytrafikken ventes først at blive normaliseret i 2022 eller senere.

Juli er højsæson for flyselskaberne i Europa. Derfor er det hårdt tiltrængt, at en stigende del af rejselysten er vendt tilbage.

Langt de fleste operatører har da også skruet op for kapaciteten, og der har været god efterspørgsel. Det er dog ikke lykkedes at fylde flyene helt så godt som før coronakrisen, da mange fly var udsolgte eller tæt på.

Flyselskaberne har heller ikke fået så gode priser for billetterne sammenlignet med før pandemien.

Mange billetter er blevet solgt kort før afrejse, og det har været med til at presse priserne. Pristjek fra den danske del af prissammenligningssiden Travelmarket.dk viser, at gennemsnitspriserne på flybilletter fra lufthavnene i København, Billund og Aalborg i gennemsnit er faldet med 32 pct. ved afrejse i uge 32 til populære feriedestinationer.

»Den intensive konkurrence mellem flyselskaberne er hårdere end nogensinde. Kun 60-70 pct. af flykapaciteten er i luften, men allerede nu er udbuddet langt større end efterspørgslen. Det presser priserne ned, og det forventes at vare flere måneder endnu,« siger Ole Stouby, adm. direktør i Travelmarket.dk.

Læs også