Optag skuffer Dansk Erhverv: »Det tegner dystert, da der er mangel på arbejdskraft«

Optaget på de tekniske uddannelser i 2021 er bekymrende, lyder det fra erhvervsorganisationerne Dansk Erhverv og DI.

Dansk Erhverv havde håbet at se et stigende optag på de tekniske uddannelser i 2021. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

2020's rekordstigninger på antallet af optagede studerende på de tekniske uddannelser og it-uddannelser gentog sig ikke i 2021.

Det ærgrer Dansk Erhverv, som siger, at der er hårdt brug for arbejdskraft inden for disse områder i virksomhederne.

»Det tekniske område har oplevet et markant fald i år, og det tegner dystert, da der er mangel på arbejdskraft inden for en række tekniske områder,« siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

På tværs af alle fag er i alt 67.425 ansøgere optaget på en videregående uddannelse, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Dermed er det samlede optag i 2021 det næsthøjeste nogensinde - kun overgået er 2020, som var et ekstraordinært år pga. coronaudbruddet.

Dansk Erhverv havde håbet, at der som i 2020 var stigende søgning til uddannelserne inden for it og teknik, men de tekniske universitetsuddannelser oplevede et fald på 12 pct. i 2021 i forhold til 2020.

Dog er optaget i 2021 højere end i 2019 - før corona.

Også DI kalder faldet på de 12 pct. for bekymrende.

»Jeg havde håbet, at vi kunne holde samme høje optag til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, som vi så i 2020. Men hånden på hjertet, har jeg ikke forventet det, da 2020 på mange måder var et anderledes år,« siger Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI, i en pressemeddelelse.

Hun påpeger i den forbindelse, at erhvervslivet efterspørger og har brug for kandidater til at udvikle nye grønne løsninger, som er nødvendige for at nå i mål med klimaambitionerne.

På tværs af de tekniske uddannelser - de såkaldte STEM-uddannelser inden for Science, Technology, Engineering og Mathematics - byder 2021 på et fald i optaget på 5 pct. sammenlignet med 2020.

Dansk Erhverv er mest bekymret over faldet på it-uddannelserne, hvor der ifølge organisationen er sket et markant fald i optaget på de mest efterspurgte it-uddannelser på 8 pct. i forhold til 2020.

»Vi står i en kæmpe digital omstilling, som vedrører hele samfundet og stort set alle virksomhedstyper. Det er dybt bekymrende, at vi ser et fald i optaget på netop disse uddannelser,« siger Mads Eriksen.

Han ser dog alligevel et lyspunkt - nemlig, at flere kvinder er optaget på it-uddannelserne. Kvinderne udgør 30 pct. af optaget i 2021 mod kun 26 pct. i 2017.

»Det er afgørende, at alle talenter kommer i spil på it-området, og it har i mange år været udpræget mandefag,« lyder det fra Mads Eriksen.

Læs også