Erhverv

Kaos i forsyningerne: Black friday kan blive til dyrere friday

Oversvømmelserne i Europa og Kina har knust forsyningskæderne, og det vil føre til højere priser og mangel på flere varer.

Bilindustrien er særligt sårbar på grund af globale forsyningskæder og "just-in-time" produktion. Bilindustrien mangler eksempelvis de chips, der skal styre elektronikken i en moderne bil. Foto: AP

Egentlig gik de fleste erhvervsledere og troede, at det ikke kunne blive ret meget værre med verdens forsyningskæder.

Men oversvømmelserne i Europa og senest i Kinas Henan-provins har ødelagt mange jernbanelinjer, som er en essentiel del af forsyningskæden for at få varer fra A til B, skriver CNBC.

I forvejen var verdens forsyningslinjer under pres på grund af mangel på containere, blokeringen af Suez-kanalen og mangel på alle former for chips som blandt andet bruges i bilindustrien.

»Black friday og produkter specielt tiltænkt denne begivenhed og andre salgsmuligheder op til skolestarten vil blive hårdt ramt,« siger Pawan Joshi, koncerndirektør for supply chain-softwarefirmaet E2open til CNBC i en e -mail.

Det er manglen på leverancer af råvarer til produktion af alt fra forbrugerelektronik, møbler, tøj og hårde hvidevarer, der sætter produktionen og dermed leveringen under pres.

»Forsinkelser fra distributionen af råvarer, der er nødvendige for at producere varer, vil få en dominoeffekt og forstyrre forsyningskæderne ”i uger og måneder”,« lyder det fra Pawan Joshi.

Han forventer, at der vil komme færre slagtilbud til black friday, og at forbrugerne måske tværtimod skal belave sig på stigende priser.

Læs også
Top job