Bestseller investerer i amerikanske virksomheder for at blive mere bæredygtig
Anders Holch Povlsens tøjkoncern kaster sig over selskaber med ny teknologi som kan sikre både nye materialer og cirkulære løsninger. Det sker som led i et ønske om omstilling af modebranchen.
Den danske modekoncern Bestseller med milliardsalg af tøj i 70 lande fortsætter med at sende millioner i bæredygtige investeringer.
Tøjkoncernen, der ejes af Anders Holch Povlsen og rummer 20 modemærker, har på linje med andre af de store i branchen lagt en strategi om at ville stå endnu stærkere over for de globale tøjforbrugere.
Bestseller lancerede derfor i 2018 en ny strategi for bæredygtighed - under navnet ”Fashion FWD”. Samtidig er der etableret et nyt investeringsselskab, Invest FWD, der skal skyde penge i bæredygtige selskaber og projekter.
Blandt de nyeste investeringer i den sammenhæng var i juli, da der blev indgået en aftale om at være med omkring det finske selskab Infinited Fiber Company. Den virksomheds teknologi omdanner cellulosebaserede råmaterialer, såsom bomuldsbaseret tekstilaffald, til et nyt materiale.
Bestseller har netop offentliggjort, at der nu lavet investeringer i yderligere tre virksomheder. Det er tre amerikanske iværksætterselskaber, Circular Systems, Nature Coatings og Evrnu, der alle også arbejder inden for bæredygtighed og cirkulære løsninger.
I en pressemeddelelse udtaler investeringsmanager Jeppe Bredahl, Invest FWD, at der er tale om tre selskaber med innovationer der »alle har noget til fælles: Potentialet til at skabe forandringer i modeindustrien.«
Parterne oplyser ikke, hvor store investeringer, der er tale om, eller hvilke ejerandele som Invest FWD får i selskaberne.
Bestseller erkender samtidig, at der er tale om investeringer i nye selskaber og dermed en risiko forbundet med det.
»Det er ekstremt vigtigt, at store tøjbrands er villige til at investere i virksomheder som disse - ellers når deres lovende innovationer ikke op på kommerciel skala. Med vores engagement signalerer vi tillid og intention over for såvel udviklere samt branchen. Derfor må vi også acceptere den risiko, der følger med,« udtaler Camilla Skjønning Jørgensen, der hos Bestseller har titel af manager for bæredygtige materialer og innovation.
Hun understreger, at iværkættere og de store modevirksomheder er afhængige af hinanden for at løfte ambitionerne på det bæredygtige område. Camilla Skjønning Jørgensen udtaler:
»Udover at hjælpe dem op på et kommercielt stadie, hjælper de på samme tid os med adgang til de stadig begrænsede mængder af mere bæredygtige materialer.«
Anders Holch Poulsen, ejer af og adm. direktør for Bestseller, har tidligere sagt til Finans, at han er glad for, at der er kommet fart i hele branchens omstilling til at blive mere klimavenlig og bæredygtig. Han sagde samtidig:
»Heldigvis er efterspørgslen for mere bæredygtigt tøj ved at være der hos forbrugerne. Der accelereres på den front, og det skaber forandringer i hele i forsyningskæden. Omstilling hænger sammen med udbud og efterspørgsel.«
Ud over Bestseller er også andre danske virksomheder i modebranchen aktive omkring selskaber med ny teknonolog inden for miljø og bæredygtighed.
Blandt dem er skokoncernen Ecco, der som Bestseller er familieejet.Gennem et nyt investeringsselskab, Ecco Investment Corporation, har den sønderjyske skokoncern tidligere i år investeret i to danske virksomheder.