Erhverv

Nødlidende AMC har hentet milliarder på vildt kursridt

Den amerikanske biografkoncern AMC Entertainment har hentet mere end 1 mia. dollars på forårets usædvanlige kursstigninger. Pengene falder på et tørt sted.

Arkivfoto: AP Photo/Richard Drew

Den hårdt pressede amerikanske biografkoncern AMC Entertainment har på trods af blodrøde regnskabstal hentet milliarder på det vilde kursridt, som AMC-aktien har været igennem siden januar.

Det viser regnskabet for andet kvartal, som AMC Entertainment har offentliggjort.

AMC Entertainment, der indtil årsskiftet balancerede på randen af en konkurs, blev i foråret – sammen med bl.a. den nødlidende computerspilforhandler Gamestop og en håndfuld andre aktier – centrum for et usædvanligt fænomen på aktiemarkedet.

Verden over begyndte amatørinvestorer at investere store summer i de to selskaber, efter aktierne var blevet hypet på det sociale medie Reddit i et forsøg på at ramme Wall Streets store hedge- og kapitalfonde på pengepungen.

Fælles for aktierne var nemlig, at selskaberne alle var i store økonomiske problemer, og deres aktie var stærkt shortet af Wall Streets store institutionelle investorer.

Investorernes stormløb på AMC og Gamestop fik aktierne til at skyde voldsomt til vejrs og gav dem hurtigt betegnelsen meme-aktier i medierne, fordi købsinteressen var udsprunget fra Reddit.

Den stigende aktiekurs tvang hedgefondene til at lukke deres short-positioner, hvilket var med til at presse prisen mere op – et fænomen der også er kendt som et short-squeeze.

I slutningen af januar steg AMC-aktien med lidt over 300 pct. på en enkelt dag, og siden årsskiftet er AMC steget med næsten 1.500 pct. – det endda på trods af at aktien har taget et dyk på næsten 30 pct. siden starten af sommeren.

I startet af året kostede en AMC-aktie 2,2 dollars. I starten af juni, da kursen toppede, lå prisen for en enkelt aktie på 62 dollars.

Investorernes købelyst har i høj grad fungeret som en økonomisk førstehjælp til biografkoncernen, der har været hårdt ramt af coronanedlukningerne.

Ifølge regnskabet hentede AMC Entertainment alene i andet kvartal 1,25 mia. dollars gennem aktiesalg, hvilket svarer til 7,9 mia. danske kr.

»Vi tror, at det kan være med til at give AMC den nødvendige økonomiske udholdenhed til at navigere gennem coronapandemien,« siger topchefen i AMC Entertainment, Adam Aron, i en kommentar til regnskabet ifølge erhvervsmediet E24.

Og pengene falder på et tørt sted. AMC kom ud af kvartalet med et underskud på 344 mio. dollars, hvilket svarer til knap 2,2 mia. danske kr. Det var dog mindre elendigt end ventet.

Ifølge erhvervsmediet Bloomberg havde markedet forventet et minus på 452 mio. dollars.

Også på omsætningen overraskede AMC positivt. Her landede toplinjen på knap 445 mio. dollars mod et konsensusestimat på 382 mio. dollars.

Læs også
Top job