Erhverv

Elon Musk tilbyder at lave rumdragt til NASA efter forsinkelser og milliardregning

Rumdragt til USA's kommende månemission er forsinket. Elon Musk tilbyder sin hjælp.

Elon Musks' SpaceX skal få den første amerikaner på månen siden 70'erne. Men rumdragten, som NASA skal stå for, er forsinket.

Tesla-topchef og SpaceX-ejer Elon Musk har tilbudt NASA at udvikle rumagenturets nye rumdragt, efter en rapport har afsløret, at arbejdet med at udvikle en ny ventes at koste over 1 mia. dollar og kan forsinke USA’s planer om at vende tilbage til månen.

NASA’s vagthund, en form for intern revision, konkluderer i en ny rapport, at forsinkelser med udviklingen af en ny rumdragt gør det umuligt at få en astronaut på månen i 2024. Selvom NASA allerede har brugt 420 mio. dollar på at udvikle en rumdragt, og der er sat yderligere 625 mio. dollar af til at færdiggøre arbejdet, kan dragten tidligst være færdig i 2025, lyder det i rapporten. Den skulle have været klar et år tidligere.

Det har fået Musk til at tilbyde SpaceX’ hjælp via Twitter.

SpaceX, der bygger raketter, fik i april 2021 en kontrakt på 2,9 mia. dollar til at bygge et rumfartøj, der skal lande de første amerikanere på månen siden starten af 70’erne. Planenerne om igen at indtage månen blev startet af forhenværende præsident Donald Trump, og den nuværende præsident, Joe Biden, har fastholdt måneplanen, der hos NASA går under navnet Artemis-programmet.

Men NASA, der indimellem er blevet kritiseret for sine udviklingomkostninger, ser altså ud til at blive forsinket med rumdragten, der skal gøre det muligt for astronauter at gå på månen.

Musk er da heller ikke for fin til at påpege, at NASA måske benytter sig af lidt for mange underleverandører til det ene styk isenkram. I hvert fald skriver han på Twitter, at der med 27 underleverandører til rumdragten måske er »lidt for mange kokke«.

Læs også
Top job