Nye mutationer skaber stor usikkerhed og trækker coronapinen ud for danske virksomheder
Corona fortsætter med at hærge med nye varianter, og landets største virksomheder er ramt af delta-varianten. Topchefer må indstille sig på fortsat at skulle operere i uforudsigeligt farvand i 2. halvår, lyder vurderingen.
Coronakrisen trækker ud med nye mutationer, og det overskygger håbet om, at en roligere og mere forudsigelig hverdag vil indfinde sig hos landets virksomheder.
Mens forventningen hos landets topchefer for et halvt år siden var en større eller mindre grad af normalisering i andet halvår af 2021, har virkeligheden på det seneste vist sig anderledes usikker og krævende at navigere i, og det fastholder presset på virksomhederne.
»Det giver os rigtig meget ekstraarbejde driftsmæssigt, fordi vi skal flere ting samtidig. Vi skal være agile og hele tiden åbne, lukke, åbne og lukke over hele verden. Så er det Frankrig nu, og så er det USA ugen efter, men så er Frankrig pludselig blevet som USA,« siger Carsten Hellmann, adm. direktør i allergikoncernen ALK.
Det er nye mutationer og særligt fremkomsten af den smitsomme deltavariant på tværs af kontinenter, der holder virksomhederne fast i den usikkerhed, som de deraf følgende restriktioner og nedlukninger skaber både regionalt og lokalt.
En af de mest mærkbare følgevirkninger af pandemien er et sjældent set kaos i de globale forsyningskæder, ligesom priserne på råvarer og forskellige komponenter nærmest er eksploderet. Det vil - alt andet lige - trække ud i tilfælde af udbrud af nye coronavarianter.
»Delta har øget usikkerheden for, hvornår vi kommer tilbage til normalisering. Før deltavarianten kom, var vi på rette spor, og der var en plan, i takt med at vaccinerne blev rullet ud. Nu kommer usikkerheden tilbage,« siger Niels Bang-Hansen, bankdirektør i Danske Bank med ansvar for erhvervskunder.
»Nogle er begunstiget af dette, men de fleste brancher er faktisk negativt påvirkede af det,« siger han.
Covid-19 er sæsonbetinget, og det er jo sommer nu. Situationen ser faktisk bekymrende ud, hvis man tager det med i betragtningen - også i den vestlige verden.
Spørger man medstifter og adm. direktør Rasmus Bech Hansen fra analysevirksomheden Airfinity, er der grund til at være særligt agtpågivende.
Den nærmeste fremtid ser nemlig ikke mindre dyster ud, lyder det, også selvom mange borgere verden over er blevet vaccineret.
»USA nærmer sig et antal smittede næsten på niveau med det værste tidspunkt i pandemien. Covid-19 er sæsonbetinget, og det er jo sommer nu. Situationen ser faktisk bekymrende ud, hvis man tager det med i betragtningen - også i den vestlige verden,« lyder det fra Airfinity-direktøren.
Hvad skal vi forvente, at der kommer til at ske i efterårssæsonen?
»Man skal helt klart være bekymret og opmærksom. Hvis du er en stor dansk virksomhed, vil jeg sige, at det nærmest er uansvarligt ikke at følge området tæt, fordi det kan have indflydelse på din efterspørgsel, produktion, på medarbejderes helbred osv.,« siger Rasmus Bech Hansen.
Hos servicevirksomheden ISS er den tidligere kronprins i Danske Bank Jacob Aarup-Andersen i gang med en turnaround, efter at selskabet sidste år fik en seriøs corona-relateret lussing i form af et milliardunderskud, primært fordi medarbejdere verden over blev sendt hjem, og virksomhederne dermed ikke i samme omfang havde brug for ISS’ serviceydelser. Usikkerheden vil fortsat præge ISS’ forretning, lyder det.
Deltavarianten påvirker os bl.a. ved, at det er sværere at igangsætte kliniske studier end uden en pandemi, ligesom det er vanskeligere at kommunikere med hospitalerne.
ISS-chefen forventer således, at resten af 2021 vil være præget af op- og nedlukninger på flere af ISS’s markeder.
»Det vil have den indflydelse på vores økonomiske resultater, at vores omsætning vil være påvirket af det,« siger Jacob Aarup-Andersen.
Han tilføjer dog, at ISS med den igangværende restrukturering vil være mindre covid-følsom på bundlinjen og på sine marginer end tidligere.
Også Jan van de Winkel, adm. direktør i Genmab, ærgrer sig over, at det fortsat er nødvendigt at navigere i en verden ramt af corona.
»Deltavarianten påvirker os bl.a. ved, at det er sværere at igangsætte kliniske studier end uden en pandemi, ligesom det er vanskeligere at kommunikere med hospitalerne,« siger han.
Dansk erhvervsliv og økonomi har generelt klaret sig godt igennem coronapandemien, og krisens indhug i virksomhedernes økonomi har ikke været så dyb som frygtet i begyndelsen af 2020.
Krisen har haft forskellige konsekvenser i forskellige sektorer, men der er stadig tabt milliarder af kroner på projekter, der er stoppet, rejsebesvær på grund af restriktioner samt en detailhandel, der har været nedlukket i ugevis.
For eksempel landede Carlsbergs omsætning i 2020 på 59 mia. kr., hvilket var den laveste siden 2007. Også den samlede danske eksport tabte moment sidste år i form af en tilbagegang på 110 mia. kr.
Jeg tror, vi får nogle bølger af udbrud, som vi ser nu, og du hører om hot spot forskellige steder i verden, også på mikroniveau, hvor vi hører, der er hotspot i den uge i Skagen eller et andet sted.
Tords coronaens fortsatte hærgen i flere dele af verden hæfter flere topchefer sig ved det økonomiske opsving, som trods alt hjælper med at fylde virksomhedernes ordrebøger.
Det gælder eksempelvis Kim Fausing, der er topchef i Danmarks største industrivirksomhed, Danfoss. Han ikke har tænkt sig at slippe sit fokus på det stærke opsving globalt som følge af mere eller mindre uundgåelige regionale coronaudbrud.
»Jeg tror, vi får bølger af udbrud, som vi ser nu, og du hører om hotspots forskellige steder i verden. Også på mikroniveau, hvor vi hører, at der er hotspots meget lokalt,« siger han og understreger, at udrulning af vacciner er kritisk for en positiv udvikling.
Det er umuligt at forudsige, hvad der sker, men der en reel risiko for det, fordi mange i verden fortsat bliver smittet.
Thomas Schulz, adm. direktør i cementkoncernen FLSmidth, tager også situationen alvorligt, men han peger samtidig på vigtigheden af, at man ikke overdramatiserer den nuværende situation trods den forøgede usikkerhed.
»Lige nu er Indien et hotspot, og vi har omkring 3.000 medarbejdere i Indien. Kun 10 er smittede lige nu, og dødeligheden ligger generelt lavt. Vi skal ikke overvurdere coronavirussen, men heller ikke undervurdere den,« siger han.
Men der er ifølge Rasmus Bech Hansen grund til en vis bekymring. Han mener, at det mest bekymrende spørgsmål er, hvorvidt vi vil se en spredning af nye coronavarianter, som enten har en højere dødelighed eller en immunitet over for de nuværende vacciner.
»Det er umuligt at forudsige, hvad der sker, men der en reel risiko for det, fordi mange i verden fortsat bliver smittet,« siger han.
En ny variant fra Peru, som er døbt lambda, har f.eks. vist sig i højere grad at snige sig forbi vaccineskjoldet, fortæller direktøren, som tilføjer, at delta næppe er den sidste farlige variant, verden har set.