Serier

Bavarian Nordic modtager 800 mio. kr. til udvikling af coronavaccine

Bavarian Nordic bekræfter nu, at staten giver støtte til videreudvikling af selskabets vaccine.

Corona rammer verden
Arkivfoto: Bavarian Nordic

Det danske biotechselskab Bavarian Nordic bekræfter nu, at det vil modtage støtte på op til 800 mio. kr. fra det danske sundhedsministerium til at videreudvikle sin covid-19 vaccinekandidat, ABNCoV2.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra selskabet.

Det sker få minutter efter, at det kom frem, at de europæiske konkurrencemyndigheder godkendte, at den danske stat kunne støtte selskabet med millionbeløbet. Nu bekræftes det altså af selskabet, at der er en aftale i hus.

»Vi er særdeles tilfredse med opnåelsen af denne aftale med Sundhedsministeriet, som muliggør videreførelse af udviklingen af vaccinen frem mod godkendelse,« siger Paul Chaplin, adm. direktør for Bavarian Nordic i pressemeddelelsen.

Selskabet har i dag startet testfase 2 ud af 3 efter positive resultater fra fase 1. Selskabet har udtrykt, at det manglede ekstern finansiering for at kunne gennemføre den tredje, og det er netop denne tredje og sidste fase, støttemidlerne er øremærket til.

Bavarian Nordic-aktien har taget et ordentligt hop opad på nyheden. Da nyheden om Europa-Kommissionens godkendelse først kom frem, steg aktien med mere end 12 pct. til en kurs omkring 315 kr. pr. aktie.

Efterfølgende blev handlen på aktien sat på pause. Denne pause skulle ikke tælles i minutter, men i timer. Da handlen ud på eftermiddagen blev genoptaget, steg aktien igen, inden den faldt lidt tilbage, så den efter klokken 14.16 lå til en stigning på 13,6 pct.

Bavarian Nordic om vaccinekandidaten, ABNCoV2
»ABNCoV2 har vist sig at være yderst immunogen i relevante prækliniske modeller, hvor vaccinen har vist at kunne yde vedvarende og høj beskyttelse mod COVID-19 i et challenge-forsøg. Foreløbige resultater fra det første forsøg med i mennesker har bekræftet vaccinens evne til at fremkalde høje og brede antistofniveauer, der er bedre end dem, der er rapporteret for de godkendte vacciner,« skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Støttemidlerne går også til at videreudvikle og teste Bavarian Nordics vaccinekandidat, ABNCoV2s, effekt som boostervaccine. En boostervaccine vil typisk være at give færdigvaccinerede et tredje stik, og denne aftale tyder på tiltro til ABNCoV2s potentiale, mener adm. direktør Paul Chaplin.

»Aftalen er en stor anerkendelse af ABNCoV2’s potentiale som en universel boostervaccine, og vi er stolte over at videreføre bestræbelserne af den danske forskning, som har vist lovende resultater i de hidtidige prækliniske og kliniske forsøg,« siger han i pressemeddelelsen.

Det tyder på, at der i fremtiden bliver et stort marked for netop boostervacciner. På et pressemøde i Statsministeriet mandag eftermiddag, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det forventes, at alle får tilbudt et tredje vaccinationsstik mod covid-19 på et tidspunkt.

I henhold til aftalen får Bavarian Nordic forudbetalt 80 mio. kr. samt fremtidige betalinger på op til 720 mio. kr. De fremtidige betalinger er betinget af, at selskabet opnår en række milepæle i forbindelse med deres igangværende og kommende testfaser.

Til grundlag for de europæiske konkurrencemyndigheders godkendelse af støtten ligger, at penge skal tilbagebetales, hvis der opnås markedsføringstilladelse fra Europa-Kommissionen, efter vaccinen har været igennem alle testfaser.

Bavarian Nordic har tidligere meldt ud, at det forventer, at vaccinen kan være på markedet i 2022, hvis alt går efter planen.

Læs også
Top job