Erhverv

Detroniseret købmandsdirektørs formue drøner over en milliard: »Det er mere grønne investeringer, der er gået godt, end det i og for sig er ejendomsinvesteringerne«

Marcus Choleva, der efter et dramatisk opgør blev smidt ud af købmandsfonden KFI, har succes med sine private forretninger. Hans formue er nu kommet over en milliard kr., viser et nyt regnskab.

Marcus Cholevas mangeårige karriere som direktør i købmandsfonden KFI fik en hård afslutning, men det er ikke gået ud over evnen til at lave forretninger. Foto: Søren Lorenzen

Investeringer inden for ejendomme og grøn energi udvikler sig så positivt for den 88-årige, tidligere købmandsdirektør Marcus Choleva, at formuen nu er kommet over en milliard kroner.

Det viser et nyt regnskab fra Marcus Cholevas vidtforgrenede private forretning. Indtjeningen i Cholevas private selskab Midon ApS, der ejer en lang række selskaber inden for ejendomme, energi, investering, kunst og software, var sidste år på 154 mio. kr., et hop fra 106 mio. året før, og egenkapitalen er steget fra 945 mio. til 1,1 mia. kr.

»Det er mere grønne investeringer, der er gået godt, end det i og for sig er ejendomsinvesteringerne,« siger Marcus Choleva.

Tallene taler for sig selv

Marcus Choleva

Choleva har både i sin tid som direktør i købmandsfonden KFI og efter sit exit investeret i ejendomme, men han har nu også en stribe aktiviteter inden for vedvarende energi, bl.a. en række solcelle-selskaber, der ligger uden for Midon ApS.

»Det er vindmøller, solparker, det kan være biogasanlæg og tilsvarende,« siger Marcus Choleva, der ikke vil sætte mange flere ord på udviklingen.

»Tallene taler for sig selv,« siger Marcus Choleva.

Marcus Choleva stod i spidsen for købmandsfonden KFI i mere end 40 år. KFI har til formål at udleje og finansiere butikker for landets købmænd, og Choleva blev kendt for at øge fondens formue fra næsten ingenting til over 3 mia. kr. Men også for at have enorm magt i fonden og for en usædvanlig høj løn på 12 mio. kr. om året.

I 2011 udviklede flere års vrissen i krogene over Cholevas ledelsesstil sig til et fuldblods sammenstød, da sammenslutningen De Samvirkende Købmænd anklagede Choleva for at have udpeget et medlem af bestyrelsen i KFI som en vennetjeneste. Købmændene mente også, at Marcus Choleva ophobede en formue i fonden i stedet for at lade pengene komme ud og arbejde blandt købmændene, der var presset af nye supermarkedskæder.

Choleva blev suspenderet og senere smidt ud af KFI. Choleva krævede 30 mio. kr. i pension, som han mente at have aftalt med den tidligere formand, og forlangte derudover tre års løn, svarende til 36 mio. kr., i kompensation. Den sag blev lukket i voldgift.

Læs også