- Opdateret 26/08/2021 kl. 10:16
Easy Park politianmeldes: Forbrugere har betalt skjult gebyr på 15 pct.
Forbrugerombudsmanden har politianmeldt Easy Park for at opkræve skjulte gebyrer fra kunder. Ifølge Easy Parks landechef er politianmeldelsen »alvorlig.«
Forbrugerombudsmanden har politianmeldt Easy Park for at have overtrådt markedsføringslovens forbud mod vildledning.
Mange betalinger foregår i dag digitalt for eksempel via apps på mobilen, hvor vi giver virksomheder adgang til at hæve betalinger på vores konti. Det forudsætter, at vi kan have tillid til, at virksomheder ikke hæver flere penge end aftalt.
Easy Park er blandt andet anmeldt for at skjule, at forbrugere betaler et ekstra gebyr på 15 pct. oven i parkeringsprisen, når man bruger Easy Parks app. Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse torsdag morgen.
»Easy Park har efter vores vurdering skjult over for brugerne af appen, at det koster et gebyr på 15 pct. af parkeringsprisen at anvende appen. Vi anser det for en alvorlig overtrædelse af forbuddet mod vildledning, og vi har derfor politianmeldt selskabet,« skriver forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i pressemeddelelsen.
På skiltene på Easy Parks parkeringspladser står der for eksempel »Betal parkeringen via mobilen«, »Kom godt i gang på 30 sekunder« og »Slip for køen til automaten – betal med din mobil«. Politianmeldelsen bunder i, at det ikke på hverken skilte eller i mobilappen tydeligt fremgår, at brugere betaler den normale parkeringspris plus 15 pct. gebyr oveni.
Derudover er kunderne i nogle tilfælde med fastprisparkering blevet præsenteret for en pris, som de har betalt, hvorefter Easy Park først har tillagt yderligere 15 pct., når selskabet har hævet pengene fra brugerens konto. Dette er i strid med betalingsloven, skriver Forbrugerombudsmanden.
»Mange betalinger foregår i dag digitalt f.eks. via apps på mobilen, hvor vi giver virksomheder adgang til at hæve betalinger på vores konti. Det forudsætter, at vi kan have tillid til, at virksomheder ikke hæver flere penge end aftalt,« siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.
Derfor forpligtes Easy Park til at refundere det opkrævede ekstragebyr til samtlige kunder, som har brugt appen til at betale ved fastprisparkeringer.
Easy Park oplyser til Forbrugerombudsmanden, at selskabet har lavet ændringer i april 2020, så det ekstra gebyr siden er fremgået af appen. Derudover vil selskabet tilbagebetale de ulovligt opkrævede gebyr til privatkunder, der har benyttet fastprisparkering de seneste tre år.
Landechef i Easy Park Bernd Reul erkender, at kunderne ikke har fået oplyst den fulde pris ved fastprisparkeringer i en periode frem til april 2020. Han forklarer, at det var en teknisk fejl, og at fejlen siden er rettet. Derfor vil selskabet betale pengene tilbage til kunder, der har købt en fastprisparkering fra midten af 2018 og indtil fejlen blev rettet:
»Det er alvorligt, når vi bliver politianmeldt. Vi erkender, når vi har lavet en fejl, og vi betaler pengene tilbage,« siger Bernd Reul.
Han vil dog ikke forholde sig til, hvorvidt ovenstående er et lovbrud, men forklarer, at selskabet er »i gang med at udrede de juridiske aspekter i samarbejde med myndighederne«.
Bernd Reul mener ikke, at Easy Park har brudt loven i forhold til de andre punkter i politianmeldelsen, der siger, at gebyret på 15 pct. ikke er synligt nok.
»Vi mener, vi har gjort det godt nok indtil videre, men man kan altid gøre det bedre. Vi har tænkt os at blive endnu mere transparente om servicetillæg i fremtiden,« siger Bernd Reul.