Ny undersøgelse: Blodproprisiko er »meget højere« for coronapatienter end vaccinerede
En ny britisk undersøgelse af over 30 mio. mennesker viser, at personer, der har været smittet med covid-19, har meget højere risiko for at udvikle en blodprop sammenlignet med de, der er vaccineret.
Personer, der har testet positiv for covid-19, har en »meget højere« risiko for at udvikle blodpropper end dem, der har fået en coronavaccine fra AstraZeneca eller Pfizer. Det viser en stor britisk undersøgelse i følge Bloomberg.
Undersøgelsen, der er drevet af Oxford Universitet og publiceret i British Medical Journal, viser, at for hver 10 mio. mennesker, der har fået først dose af AstraZeneca-vaccinen, vil 66 flere end normalt få en form for blodprop.
Til sammenligning vil der for hver 10 mio. mennesker, der har testet positivt for covid-19, være 12.614 flere tilfælde af blodpropper i forhold til det normale niveau.
I Danmark har vi sat brugen af AstraZeneca-vaccinen på pause siden 14. april i år. Her oplyste Sundhedsstyrelsen, at det skyldtes en »sandsynlig sammenhæng mellem vaccinen fra AstraZeneca og tilfælde af sjældne, men alvorlige blodpropper, blødning og lavt antal blodplader.«
Resultaterne fra den nye undersøgelse ændrer dog ikke sundhedsstyrelsens anbefalinger i Danmark. Sundhedsstyrelsens pressetjeneste skriver i et skriftligt svar til Finans:
»Sundhedsstyrelsen kommenterer ikke på enkeltstående studier. Sundhedsstyrelsens sundhedsfaglige anbefalinger og retningslinjer baserer sig på den samlede viden og rådgivning fra faglige eksperter.«
Undersøgelsen blev drevet af Oxford University, som også har været med til at udvikle vaccinen fra AztraZeneca. Forfatterne bag undersøgelse forsikrer dog overfor Bloomberg, at undersøgelsen var lavet uafhængigt af de forskere, der arbejdede med at udvikle vaccinen.