Serier

Partier tæt på aftale om statens coronalån til virksomheder

Regeringen og et flertal offentliggør torsdag en pakke for, hvordan coronaramte virksomheder kan afregne udskudt moms til statskassen.

Corona rammer verden
Skatteminister Morten Bødskov og en række af Folketingets partier finpudser torsdag formiddag en aftale om coronalån. Arkivfoto: Jacon Ehrbahn. Foto: Jacob Ehrbahn

Regeringen og en stribe af Folketingets partier er tæt på at lande en aftale om, hvordan coronaramte virksomheder skal betalte de såkaldte coronalån tilbage.

Aftalen bliver præsenteret ved middagstid torsdag og lander efter flere forhandligsrunder.

Statskassen har ad flere omgange lånt over 30 mia. kr. ud til virksomheder til betaling af bl.a. moms og a-skat, og til november skal første rate på 7,4 mia. kr. i momslån betales tilbage.

Det har skabt nervøsitet i flere brancheorganisationer for, at tilbetalingerne vil udløse en konkursbølge blandt medlemmerne. Derfor har en række erhvervserhvervsorganisationer i samlet flok forsøgt at få skatteminister Morten Bødskov til at lave en ordning, så milliardgælden afvikles over seks år i stedet for som nu at være endelig afviklet i maj 2023.

Regeringen har imidlertid lagt op til en anden model, og ifølge Finans’ oplysninger lægges der op til at forlænge lånene indtil april. Derefter kan virksomhederne få en afdragsordning med en årlig rente på 8,4 procent.

Coronalån:
  • Under coronakrisen har Folketinget etableret en række låneordninger, der skulle sikre ekstra likviditet til erhvervslivet under coronakrisen.
  • F.eks. har staten gennem flere omgange stillet rentefrie lån til rådighed for virksomheder til betaling af a-skat og moms.
  • Den seneste opgørelse viser, at virksomhedernes statslige coronagæld er på godt 32 mia. kr.
  • Låneordningerne er dog ikke afsluttet endnu, og Skatteministeriet forventer, at de ender med at løbe op i 38 mia. kr.
  • Ifølge et notat fra Skatteministeriet har 50.000 virksomheder benyttet låneordningerne.

Det er ikke lykkedes at få kommentarer torsdag formiddag fra skatteminister Morten Bødskov eller de involverede ordførere, som alle henviser til, at aftalen først er klar til offentliggørelse senere. Det sker på et pressemøde kl. 12.

I erhvervsorganisationen SMV Danmark har adm. direktør Jakob Brandt torsdag morgen sendt en besked ud til alle medlemmer i et nyhedsbrev. Der konstaterer han, at det er »helt nødvendigt at få den udsættelse, for mange virksomheder har slet ikke haft tid nok til at få indtjeningen op i tempo igen, og nogen er stadig ramt af krisen. Så vi har brug for, at staten er en tålmodig kreditor«.

»Som det ser ud nu, havde jeg gerne set både en længere afbetalingsperiode og en lavere rentesats. Vi kæmpede for mere. Men den aftale, der er i støbeskeen, er alligevel et stort skridt i den rigtige retning. Regeringen startede med at være helt afvisende over for en længere afbetalingsperiode, men måtte give sig,« skriver Jakob Brandt.

I erhvervsorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer fastslår politisk chef Freja Brandhøj om Finans’ oplysninger, at hun ikke kender aftalens indhold.

»Hvis jeres oplysninger er rigtige er vi uforstående over for, at regeringen ikke har imødekommet vores forslag om seks år, for to år er desværre langt fra nok,« siger Freja Brandhøj.

Læs også