Serier

Folketingspartier udskyder tilbagebetaling af coronalån for 20 mia. kr.

Regeringen og en stribe af folketingets partier udskyder tilbagebetalingsfristerne for to coronalån for samlet 20 mia. kr. til 1. april 2022.

Corona rammer verden
Skatteminister Morten Bødskov (S). Foto: Jens Dresling.

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget landet en aftale om at udskyde coronaramte virksomheders tilbagebetaling af de såkaldte coronalån.

Samlet set udskydes coronalån for 20 mia. kr. til 1. april 2022. Det gælder for raterne, der skulle være betalt per 1. november og 1. februar.

Det oplyser Skatteministeriet.

»Jeg er glad for, at vi sammen med et bredt flertal af Folketingets partier har fundet en model, som justerer tilbagebetalingsplanerne og giver virksomhederne mere luft til at håndtere udfordringerne det kommende halve år,« siger skatteminister Morten Bødskov.

Første rate, der skulle have været tilbagebetalt per 1. november, lød på 7,4 mia. Dernæst skulle 13,4 mia. kr. være tilbagebetalt per 1. februar. Begge rater rykkes nu, og skal derfor først betales per 1. april 2022.

Regeringen har tilmed indgået en hensigtserklæring med Finans Danmark, der er interesseorganisation for danske banker. Hensigten er, at bankerne skal tilbyde levedygtige virksomheder lån »på rimelige vilkår«, så de kan få afviklet den gæld, de har oparbejdet ved coronalånene.

Vi vil dog komme til at se konkurser, når coronalånene skal tilbagebetales. Det forventer adm. direktør i Finans Danmark, Ulrik Nørgaard.

»Vi kan ikke se os fri af, at nogle uundgåeligt vil dreje nøglen om, hvis deres økonomiske situation ikke giver dem mulighed for at tilbagebetale det, de har lånt af staten. Det anerkender både vi og Regeringen,« siger han i en pressemeddelelse.

Coronalån
  • Statskassen har ad flere omgang lånt over 32 mia. kr. til virksomheder, der har været ramt af coronakrisen, til betaling af bl.a. moms og a-skat. Pengene skal tilbagebetales over af 9 rater, og nu udskydes tilbagebetalingsfristen altså for to af raterne.
  • Låneordningerne er dog ikke afsluttet endnu, og Skatteministeriet forventer, at de ender med at løbe op i 38 mia. kr.
  • Ifølge et notat fra Skatteministeriet har 50.000 virksomheder benyttet låneordningerne.

En række erhvervsorganisationer har den sidste tid forsøgt at få skatteminister Morten Bødskov til at rykke slutdatoen for tilbagebetaling af coronalånene til 2026 fremfor maj 2023, som er tilfældet nu. Det ønske indfrier aftalen midlertidig ikke. En af de erhvervsorganisationer er Dansk Industri, som reagerer på aftalen:

»Vi havde gerne set, at gælden kunne afvikles over en længere periode end de 24 måneder, og renteniveauet er også ganske højt. Men vi glæder os over, at der trods alt er lavet en politisk aftale. Vi skal tilbage til normalen. Det danske samfund lever af et omstillingsparat arbejdsmarked, og ingen er tjent ved, at virksomheder, som ikke bør være i live, holdes »kunstigt« i live,« skriver politisk direktør i DI, Emil Fannikke Kiær, i en skriftlig kommentar til Finans.

Partierne er også blevet enige om - i en midlertidig periode - at udvide den maksimale periode for afdragsordninger på Skattekontoen fra 12 måneder til 24 måneder med en rente på 0,7 pct. pr. måned. Det giver virksomheder tid til at afvikle sin eksisterende gæld og oprette en afdragsordning hos Skatteforvaltningen.

Aftalen er indgået mellem alle folketingets partier på nær Nye Borgerlige.

Læs også