Serier

Rødglødende elpriser gemmer på milliardregning til store og små virksomheder

En giftig cocktail af bl.a. galopperende naturgaspriser og dyre CO2-kvoter betyder rekordhøje elpriser for erhvervslivet.

Storm i energipriserne
Elprisen er det seneste år tredoblet. Vanvittigt, lyder dommen over prishoppet fra erhvervslivets rækker. Foto: Arkivfoto

De seneste måneder er elprisen braget i vejret med en hastighed, der varsler ekstraregninger i milliardklassen til erhvervslivet.

»Elprisen er stukket fuldstændig i vejret,« siger Jørn Krogager, adm. direktør i jernstøberiet Mat Dania i Aars.

Elprisen
  • Markedsprisen på el på det danske marked fastsættes ved handler på den nordiske elbørs Nord Pool.
  • Markedsprisen er den rå elpris. Hertil kommer statslige elafgifter, betaling for transport af strømmen både til det lokale netselskab og staten (Energinet) samt - for forbrugere - moms.
  • Elprisen - kilowatt-timeprisen (kWh) for den enkelte virksomhed og private elkunder afhænger af det produkt, man har købt hos elleverandøren.
  • Nogle - typisk store virksomheder - afregner spotpriser (øjeblikspriser) og tager dermed selv risikoen for prisudsving, som selv på en stille markedsdag kan være store.
  • Andre virksomheder dækker sig ind gennem fastpriskontrakter med varierende løbetid, ligesom private elkunder typisk har et elprodukt baseret på en gennemsnitlig markedspris over en vis periode.
  • Begge dele sikrer mod store og pludselige prisstigninger, men spænder også ben for store og pludselige besparelser.
  • Fastpriskontrakter og produkter med afsæt i gennemsnitlige priser skærmer dog ikke mod vedvarende stigende elpriser. De udsætter kun den truende prisstigning i en periode.

Det seneste år har han været vidne til en mangedobling af elprisen, og det kan mærkes på omkostningerne. Som tingene står her og nu, venter Jørn Krogager, at de rødglødende elpriser i 2021 vil koste virksomheden med godt 400 ansatte ekstra 15-20 mio. kr.

»Det er vanvittigt,« fastslår den nordjyske topchef.

De høje elpriser har også ramt landbruget og fødevareindustrien.

»Mange landmænd køber energi på kontrakt. For dem, der ikke har gjort det, slår de høje priser voldsomt igennem her og nu,« siger Jens Astrup Madsen, energichef i Landbrug & Fødevarer

I DI Energi, et branchefællesskab, hvis medlemmer arbejder med energi, peger branchedirektør Troels Ranis på, at den stigende elpris rammer de virksomheder, der ikke har en fastpriskontrakt, hårdt.

»Det kan være rigtig mange penge, vi taler om,« siger Troels Ranis.

Fredag ligger den gennemsnitlige dagspris for en kilowatt-time (kWh) på rekordhøje 1,03 kr. på den nordiske elbørs Nord Pool. På samme tid sidste år var kWh-prisen 0,31 kr.

Erhvervslivet står for 67 pct. af Danmarks elforbrug. Hver gang elprisen stiger 1 øre, koster det samlet små og store virksomheder 225 mio. kr. Med afsæt i det seneste års hop i elprisen betyder det, at erhvervslivet har kurs mod en årlig merregning på i alt 16-17 mia. kr.

Mange landmænd køber energi på kontrakt. For dem, der ikke har gjort det, slår de høje priser voldsomt igennem her og nu.

Jens Astrup Madsen, energichef i Landbrug & Fødevarer

Foreløbig holder gamle fastpriskontrakter hånden under mange virksomheders elregning, siger Anders Plejdrup Houmøller, adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Houmøller Consulting.

»Men når de nuværende kontrakter udløber, har vi balladen, hvis priserne til den tid ikke er kommet ned,« siger Anders Plejdrup Houmøller, der tidligere har været chef for Nord Pools danske kontor.

Danske Commodities, der handler energi og grønne certifikater på det europæiske marked, forventer ikke lavere priser de kommende seks måneder.

»Vi ser ind i nogle meget høje priser, og her og nu ser det ikke ud til at ændre sig lige med det samme,« siger Tor Mosegaard, chef for afdelingen European Powertrading i Danske Commodities.

Læs også
Top job