Erhverv

Væksten i forbruget stilner af: Vestjyder holder på pengene, mens københavnerne åbner pungen

Forbruget målt i mobilepay- og kortbetalinger vokser fortsat sammenlignet med niveauet før krisen. Det viser nye tal fra Danske Bank.

Foto: Joachim Ladefoged

Forbrugsvæksten fortsætter, og vi danskere bruger fortsat flere penge sammenlignet med niveauet før krisen.

I august i år brugte danskerne 6,7 pct. mere på mobilepay- og kortbetalinger sammenlignet med samme måned i 2019.

Det viser nye tal fra Danske Bank.

Det samlede forbrug er dog faldet i 75 ud af 90 kommuner, og væksten var samtidig lavere sammenlignet med tallene fra henholdsvis juni og juli, hvor forbrugsfremgangen var på 12,8 og 9,9 pct. i forhold til samme måneder før krisen.

Der er da også store forskelle på, hvilke dele af landet, som driver forbruget. Københavnerne har været mere villige til at svinge dankortet, og har brugt 910 kroner mere i august 2021 end inden krisen, mens vestjyderne er mere tilbageholdne med at åbne op for pengepungen.

De har kun brugt 100 kroner mere, svarende til en stigning i forbruget på 1 pct.

At forbruget er faldet i størstedelen af landet sammenlignet med juni og juli er ikke unormalt. Det skyldes blandt andet, at detailhandlen i juli lå hele 17 pct. over niveauet, mens det tal kun var 11 pct. for august måned.

Til gengæld bugner forbruget i Sydjylland, der er det område i landet, der er kommet sig hurtigst ovenpå krisen, når det kommer til at svinge kortet.

Der blev også brugt penge på cafeer og restauranter i august måned. Her er forbrugstallet 18 pct. højere, end det var i 2019, og Danske Bank forventer, at det bliver endnu højere for september i takt med, at natklubberne har fået lov til at åbne dørene for gæster. Forventningerne er især høje til Hovedstaden.

Læs også