Erhverv

Første indberetninger om overtrædelse af nye hvidvaskregler

Fra juli har det været ulovligt at modtage mere end 20.000 kr. i kontanter

Artiklens øverste billede
Siden juli har det været ulovligt for erhvervsdrivende at tage imod mere end 20.000 kr. i kontanter fra en kunde (Foto: Lærke Polselt)

Hvidvasksekretariatet har modtaget de første indberetninger om ulovligt store kontantbetalinger efter de nye skærpede regler, hvor den maksimale kontantbetaling til alt fra håndværkere til bilforhandlere er nedsat fra 50.000 til 20.000 kr.

»Vi er i gang med at behandle 30 indberetninger efter det nye skærpede kontantforbud. Dem gennemgår vi og kvalitetssikrer, inden vi fremsender sager til SØIK med henblik på, at de kan rejse en politisag,« siger Jørgen Andersen, der er leder af Hvidvasksekretariatet.

En konsekvens af sænkningen af beløbet bliver, at alle overskridelser på mere end 50.000 kr. får ekstra 7.250 kr. lagt oven i bøden, der som udgangspunkt nu for virksomheder udgør 25 pct. af hele det kontantbetalte beløb på over 20.000 kr.

»I praksis betyder den nye beløbsgrænse, at det er blevet mere vanskeligt at vaske penge hvide gennem køb af fx ure, biler og kunst. Pengene kan stamme fra sort arbejde, narkohandel, røveri, menneskehandel, underslæb eller lignende. Og jo flere huller vi kan lukke, jo bedre er det selvfølgelig,« vurderer Jørgen Andersen.

Lederen af Hvidvasksekretariatet tør først i starten af næste år spå om konsekvensen af det nye kontantforbud. Baggrunden er at behandlingen af sagerne tager noget tid hos de underretningspligtige og i hvidvasksekretariatet. Det er typisk bankerne, der underretter, og de har i en del tilfælde en dialog med deres kunde om mistanken om overtrædelse af kontantforbuddet, inden de fremsender en underretning. I hvidvasksekretariatet foretages der en visitering, kvalitetssikring og eventuel berigtigelse af oplysningerne, i den modtagne underretning, inden eventuel fremsendelse til SØIK.

Når Hvidvasksekretariatet modtager underretninger om brud på kontantforbuddet, bliver oplysningerne sendt videre til SØIK, der efterforsker og fører sagerne. I løbet af 2020 blev der indleveret 240 indberetninger fra banker om brud på kontantforbuddet. De indberetninger, som Hvidvasksekretariatet videresendte til SØIK førte til udstedelse af bøder for overtrædelser af kontantforbuddet i omkring 80 sager.

Ved overtrædelse af kontantforbuddet er den gennemsnitlige bødestørrelse for virksomheder 17.000 kr. og for enkeltpersoner 1.500 kr. Kontantforbuddet gælder også selvom betalingen deles op i flere mindre beløb.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.