Erhverv

Sveriges aktiemarkeder boomer med nye børsnoteringer

Der er stor aktivitet på de svenske aktiemarkeder, men det skaber bekymring for en overophedning.

Svenske Spotify gik på børsen i USA i 2018. (AP Photo/Richard Drew)

Af et forholdsvis lille land med godt 10,2 mio. indbyggere er der rigtig god aktivitet på aktiemarkederne.

Sverige har nu tæt på 1000 børsnoterede virksomheder inden for landets grænser, og det gør vor naboer mod nord til det land i EU, hvor investorerne har flest investeringsmuligheder at vælge imellem, når det kommer til aktiehandel. Tyskland er tætteste forfølger med 862 børsnoterede virksomheder.

Det skriver Bloomberg.

Listen af børsnoteringer bliver ifølge mediet snart længere, da flere er undervejs, blandt andre fra opkaldsidentifikationsappen Truecaller og investeringsselskabet Storskrogen Group. Dermed er Sverige i gang med det travleste år i forhold til børsnoteringer i to årtier.

Tidligere har musikstreamingtjenesten Spotify og havemælksproducenten Oatly skabt opmærksomhed i USA med store børsnoteringer i New York. Flere venter på, om de to svenske unicorns Klarna Bank og betalingstjenesten Trustly også tager det skridt, lyder det fra Bloomberg.

»Sverige har mange iværksættere, der er villige til at tage risici og satse på nye måder at gøre tingene på,« fortæller Caroline Forsberg, der er ekspert landets aktiemarkeder i SEB Investment Management AB til Bloomberg.

Hidtil i år er 83 virksomheder blevet børsnoteret i Stockholm, og har rejst 6,4 milliarder dollars, godt 40 mia. danske kroner, samtidig med at Sveriges ledende aktieindeks OMX Stockholm 30 er steget med næsten 25 pct.

Netop den store aktivitet har blandt svenske eksperter skabt bekymring for en overophedning af markedet. Selv før årets store stigninger var investeringsmagnaten Warren Buffets foretrukne nøgletal: markedsværdien i procent af bruttonationalproduktet langt højere end andre nordiske markeder, herunder Danmark samt USA. Det nøgletal er for Sveriges vedkommende vokset til over 200 pct. i 2020.

Det danske C25-indeks er steget med godt 17 pct. i år.

Læs også