Erhverv

Brand i fiskefabrik får aktiekursen til at styrtdykke

Atlantic Sapphires store laksefabrik i Hvide Sande er nedbrændt. De fleste fisk er døde, og branden medfører udslip af gift til Ringkøbing Fjord. Selskabets aktiekurs styrtdykker.

En kæmpe brand har ødelagt Atlantic Sapphires laksefabrik i Hvide Sande og kostet de fleste af fiskene livet.
Arkivfoto: Cicilie S. Andersen

En kæmpe brand hos lakseproducenten Atlantic Sapphire i Hvide Sande har medført omfattende skader og udløser nu voldsomme kursfald for det norske moderselskab.

Branden brød ud onsdag aften, og i dag er aktiekursen på den norske koncern styrtdykket med 25 pct. I en fondsbørsmeddelelse oplyser det norske moderselskab, at alle medarbejdere er kommet sikkert ud af bygningen.

På fabrikken i Hvide Sande har Atlantic Sapphire haft landbaseret opdræt af laks, hvilket foreløbig har været en dårlig forretning. Selskabet havde i 2020 et underskud på 103 mio. kr., og i 2019 havde selskabet et minus på 43 mio. kr.

Også i 2018 og 2017 var der underskud, som lød på henholdsvis 22 og 20 mio. kr.

Det er særdeles kompliceret at opdrætte fisk i landbaserede anlæg, så det er ikke overraskende, at det har kostet dyre lærepenge at opbygge produktionen. Væksten i underskuddene og varigheden af dem kan dog give anledning til bekymring hos investorerne, som nu tilmed må se den danske fabrik brænde ned til grunden.

I fondsbørsmeddelelsen oplyses det, at skaderne er omfattende og påvirker hele fabrikken. Årsagen til branden er ukendt. Det fremgår, at den fulde, bogførte værdi af fabrikken er forsikret mod brand.  

Dagens kursfald forstærker den finansielle nedtur, Atlantic Sapphire har været igennem det seneste halve år. Siden 1. marts er selskabets aktiekurs faldet 75 pct.

Moderselskabet kom i april ud med et underskud på 356 mio. kr. Selskabets omsætning var blot 40 mio. kr., hvilket vidner om, at der er tale om en produktion, som er under opbygning, men også en produktion, som er meget kompliceret.

Under den aktuelle brand i Hvide Sande er de fleste fisk i produktionsanlægget døde. Atlantic Sapphire har imidlertid flere gange tidligere været ramt af tekniske svigt i produktionen, som har kostet et stort antal fisk livet og medført betydelige tab for virksomheden. Det gælder både for virksomhedens fiskefarm i Florida og den i Hvide Sande.

11. juli i år meddelte virksomheden, at 400 tons fisk til en værdi af 20 mio. kr. var gået tabt på fabrikken i Hvide Sande. Uheldet menes at skylde vedligeholdelsesarbejde på filtreringssystemerne, som har fået vandkvaliteten til at falde. Endnu værre gik det i marts 2020, da vandkvaliteten i anlægget ligeledes svigtede og kostede over 200.000 laks livet.

Politiet oplyser, at der i forbindelse med branden på laksefabrikken er sluppet kemiske stoffer ud i Ringkøbing Fjord. Stofferne kan medføre ætsning, så alle badende og surfere opfordres til at holde sig fra området.  

Læs også
Top job