Erhverv

Bach Gruppens nybyggeri i Viborg kræver 'omfattende' forstærkninger

Endnu et af Bach Gruppens store nybyggerier skal undergå 'omfattende' forstærkninger, før det kan tages i brug.

Bach Gruppen efterforskes blandt andet for dokumentfalsk, efter det er blevet dokumenteret, at fundamentet under det knap 90 meter høje boligbyggeri Bryggers Bastion på Amager indeholder gammelt beton og byggeaffald. Nu er den også gal i andre dele af landet for den store byggekoncern, der omsatte for over 100 mio. kr. i 2020. Foto: Jonas Olufson Portræt af Lene Christensen der er direktør for Bach Gruppen, der har stået bag skandalebyggeriet på Amager, hvor der stik i mod alle regler er hældt genbrugsbeton i fundamentet under et 86 meter højt etagebyggeri.

Det slog alvorlige revner i fundamentet på den store danske byggekoncern Bach Gruppen, da TV2’s Operation X i foråret 2021 kunne afsløre, at byggekoncernen havde begået lovbrud og i flere tilfælde havde byggesjusket i forbindelse med flere store prestigeprojekter.

I mats blev Bach Gruppen politianmeldt af Københavns Kommune for at have indleveret dokumentation for sent. Kommunen havde desuden mistanke om, at der var sjusket med fundamentet under det 23 etager og 86 meter høje boligbyggeri Njals Tårn på Amager i København, hvis svage fundament indeholdt genbrugsbeton og affald.

Senere viste det sig også, at Bach Gruppen ikke havde fulgt byggetilladelsen på det berømte og prisbelønnede lejlighedskompleks Bølgen i Vejle.

De to sager var blot to af mange, og nu viser det sig også, at kvaliteten på Bach Gruppens store nybyggeri i Viborg er så ringe, at der skal ’omfattende’ forstærkninger af kælderen under etagebyggeriet til. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en aktindsigt fra Viborg Kommune.

Det drejer sig ifølge mediet om Vilhelm Ehlerts Allé i Viborg, hvor p-kælderen under flere etageejendomme skal forstærkes hele 13 steder. Byggeriet er en del af en ny bydel kaldet Banebyen, og ifølge Ekstra Bladet boede der allerede for et år siden folk i lejligheder over parkeringskælderen. Det fik dengang Viborg Kommune til at rykke ud.

Blandt det, der skal laves, er blandt andet nye vægge, nye søjler og nyt punktfundamenter flere forskellige steder.

»Efter vi havde været ude at inspicere p-kælderen for knap et år siden, bad vi Bach Gruppen om yderligere dokumentation for bygningen og dens sikkerhed. Den modtagne dokumentation og inspektioner lavet af vores rådgiver Rambøll har ført til, at kommunen er blevet enige med Bach Gruppen om, at de her ting har skullet til, før kælderen var i orden, siger Hans Jørn Laursen, direktør for Teknik og Miljø i Viborg Kommune, til Ekstra Bladet.

Ejer og stifter Finn Bach har været tavs omkring hele skandalen siden dag ét, men Ekstra Bladet har via en mail fra PR-bureauet Geelmuyden Kiese modtaget flere kortfattede svar på en række spørgsmål fra direktør Lene Christensen.

Hun kalder sikkerhedsproblemerne for »en menneskelig fejl«, der skal rettes op på, og tilføjer, at Bach Gruppen er »ærgerlige over« situationen. Hun tilføjer desuden, at Bach Gruppen desværre aldrig kan garantere, at der ikke sker fejl i byggeprocessen.

Ejer og stifter af Bach Gruppen, Finn Bach, anslås som en af Danmarks rigeste mænd med anslået formue på et stort trecifret millionbeløb. I 2020 havde Bach Gruppen et resultat før skat på 145 mio. kr. ud af en omsætning på 764 mio. kr.

I regnskabet var det på forhånd ventet et resultat på over 200 mio. kr, men selskabet noterede i årsregnskab, at sagen om dårlig beton på det 71.000 kvm store Bryggens Bastion belastede regnskabet med 100 mio. kr., som henføres under ”andre driftsomkostninger.”

Læs også