Erhverv

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Frankrig og Rusland planlægger at diskutere boblende champagne-strid

Frankrig og Rusland er blevet enige om at forsøge at løse striden over en nyere russisk lov, der tvinger franske champagneproducenter til at markere deres flasker som "mousserende vin".

Den franske champagneindustri blev rasende, da Rusland tidligere i år vedtog en lov, der betød, at alle ikke-russiske producenter skulle markere deres produkter i Rusland som ”mousserende vin”. Shamil Zhumatov/Reuters FILE PHOTO: Bottles of Moet & Chandon and Veuve Clicquot French champagne are seen in this illustration picture taken July 5, 2021. REUTERS/Shamil Zhumatov/Illustration/File Photo/File Photo Frankrig. julehistorie fra Champagne-området. Anna Météyer producerer sammen med sin mand, Franck Météyer, 45.000 flasker champagne om året. Foto: Anne Hollande

Hvis der er noget, Frankrig værner om, er det landets champagneproduktion. Og er der noget, de franske champagneproducenter kan boble af raseri over, er det antydninger af, at champagne kan produceres andetsteds end i Frankrig. For som Champagne-Komitéen skriver klart på sin hjemmeside: »Champagne kan kun komme fra Champagne-distriktet«

Derfor gjorde det den franske champagneindustri særdeles rasende, da Rusland tidligere i år vedtog en lov, der betød, at alle ikke-russiske producenter skulle markere deres produkter i Rusland som ”mousserende vin” på hver eneste flaske – også de fine flasker fra Champagne, der er producerer nogle af de dyreste og mest kendte boblende dråber.

Nu har Rusland og Frankrig begge indvilliget i at prøve at løse den boblende champagnestrid, siger det franske landbrugsministerium. Det skriver Reuters.

Årsagen til den russiske lovgivning var at beskytte Ruslands eget brand på vinfronten, det såkaldte Shampanskoye , der er en langt billigere version af champagne, og som er vigtig for russerne på grund af årelange sovjetiske og sidenhen russiske traditioner med at fremstille den mousserende vin.

Champagne

Champagne er den dyreste og mest prestigiøse af mousserende vine. Andre er crémant også fra Frankrig, cava fra Spanien, asti, lambrusco, spumante og prosecco fra Italien og sekt fra bl.a. Tyskland.

Kilde: JP


Josef Stalin sørgede nemlig i slutningen af 1930’erne for at få udviklet en folkelig, sovjetisk champagne, der skulle være tilgængelig for alle.

I Frankrig betyder strikse krav og en yderst tidskrævende proces, at det tager mindst 15 måneder at producere en flaske champagne og minimum 36 måneder at producere en årgangschampagne.

Til forskel kommer de russiske bobler til verden via en lynhurtig proces på blot tre uger.

Lovgivningen, der betød, at alle franske champagneflasker i Rusland skal markeres med et label, betød, at de franske champagneproducenter tidligere i år tilbageholdte forsendelser til Rusland. Det ledte desuden til, at den franske regering truede med at gå til Verdenshandelsorganisation (WTO).

Fredag skrev den franske landbrugsminister Julien Denormandie på Twitter, at han havde aftalt et møde med Sergey Levin, Ruslands stedfortrædende landbrugsminister, for at finde en løsning på stridighederne.

Mødet forventes at indeholde en arbejdsgruppe bestående af blandt andet embedsmænd og industrirepræsentanter fra begge lande.

Udviklingen sker blot få dage efter, at franske champagneproducenter valgte at genoptage leveringer til Rusland.

Læs også
Top job