Erhverv

Mangel på kuldioxid kan tvinge britiske landmænd til at aflive deres grise

De støt stigende energipriser forsinker produktionen af gas, der bruges til at bedøve grise før slagtning i britiske slagterier.

Mangel på kuldioxid til at aflive svin kan potentielt kaste hele den britiske svineindustri ud i en større krise. Foto: Liv Møller Kastrup Morten Bo Mikkelsen og Erik Hougaard driver it-virksomheden Farrowtech. Virksomheden arbejder med grise og har udviklet en app, skal redde smågrise, som er kommet i problemer, mens de er under faring (perioden efter fødsel). På billedet: Erik Hougaard med en gris i stalden. Billederne er taget hos en svinebonde i Rigtrup

Storbritanniens svineproducenter bliver nu taget som gidsler i den forværrede energikrise, der truer med at udløse mangel på kuldioxid, som blandt andet bruges på tværs af fødevare- og drikkevareindustrien.

Prisen på gas har kun bevæget sig én vej i mange år og er nu seksdoblet på kort tid. Nu trækker det et spor med sig af konsekvenser.

De eksplosive gaspriser har forårsaget en opbremsning i hele Europa for flere kemiske fabrikker, der producerer gødning. Et biprodukt heraf er kuldioxid, der bruges i kødindustrien til at bedøve dyr inden slagtning samt i sodavand og øl.

Det skriver The Guardian.

Vi har akut brug for udenrigsministeren til at indkalde de store CO2-producenter til møde og kræve, at de koordinerer udviklingen.

Nick Allen, der er administrerende direktør for British Meat Processors Association

Det betyder, at det bliver dyrere for de britiske slagterier at producere kød, ligesom kuldioxiden langsomt svinder. Landmændene holder i samme omgang tilbage med deres svinebestand, og det har nu fået kødindustriens repræsentanter til at advare om, at landmændene kan blive påkrævet at påbegynde ”humane” svineslagtninger på gårdene som konsekvens af den truende mangel på kuldioxid.

Det sker for ikke at skabe et større efterslæb for de britiske slagterier, der i forvejen er underbemandet på grund af manglende arbejdskraft.

Det vil være første gang siden udbruddet af mund- og klovesygen for to årtier siden, at landmændene vil blive påkrævet at udrydde deres dyr i stor stil. Dengang måtte regeringen sende militæret ud til de britiske gårde for at sikre sig, at aflivningerne fandt sted.

»Vi har akut brug for udenrigsministeren til at indkalde de store CO2-producenter til møde og kræve, at de koordinerer udviklingen for at minimere afbrydelser og samtidig oplyser Storbritanniens virksomheder, så der kan laves en beredskabsplan,« siger Nick Allen, der er administrerende direktør for British Meat Processors Association, til det britiske medie.

Også i Danmark bedøves grisende af luftarten kuldioxid (CO2) i et bedøvelsesanlæg, før de slagtes med en særlig skarp kniv i halspulsåren, der forårsager et dødsfald som følge af blodtab.

Men modsat Storbritannien lader det ikke til at være et problem i Danmark. Finans har talt med både Landbrug & Fødevarer, erhvervsorganisation for landmænd og fødevareorganisationer, og Danmarks største slagterivirksomhed Danish Crown, der ikke på nuværende tidspunkt er bekendt med, at det er et problem på det europæiske fastland. De understreger dog, at de vil følge situationen tæt.

Til gengæld har priserne på fossil energi, deriblandt gas, betydet, at prisen på el er vokset markant og for nyligt passerede én krone pr. kilowatt-time (kWh) på den nordiske elbørs.

Læs også