Topchefs krænkelser sender rystelser gennem Landbrug & Fødevarers datterselskab
Topchefen i DanBred, et af Landbrug & Fødevarers datterselskaber, har opført sig krænkende over for kvindelige ansatte, konkluderer en intern undersøgelse efter klager over seksuel chikane. Kvinderne er tilbudt godtgørelse, men bestyrelsen bakker fortsat op om direktøren.
En sag om seksuel chikane er eksploderet i en virksomhed ejet af en af landets største brancheorganisationer, Landbrug & Fødevarer.
En række kvinder har klaget over krænkende og seksuelt chikanerende tilnærmelser fra Thomas Muurmann Henriksen, adm. direktør i avlsselskabet DanBred, som sidste år omsatte for 1,2 mia. kr, og som Landbrug & Fødevarer ejer godt halvdelen af.
En intern undersøgelse konkluderer, at der er »grundlag for alvorlig kritik« af topchefen som følge af den »uacceptable adfærd«.
Landbrug & Fødevarer afviser at kommentere sagen, men i et svarbrev til tre kvinder, der har været mål for direktørens tilnærmelser, skriver topchef Anne Arhnung og formand for organisationens division for griseproduktion Erik Larsen: »Det er stærkt beklageligt, at DanBred ikke har været en attraktiv arbejdsplads, hvor alle har kunnet trives.«
Thomas Muurmann Henriksens interesse for yngre, kvindelige kollegaer ved personalefesterne har ifølge medarbejdere været et omdiskuteret tema i DanBred i flere år. Men frustrationerne flød over efter en episode ved en firmafest i juni, hvor direktøren ifølge øjenvidner blev nærgående over for tre kvinder.
Den ene skældte højlydt direktøren ud og tog derefter grædende en taxa hjem. Efterfølgende sendte en gruppe på 18 mellemledere et fælles brev til bestyrelsen, hvor de slog fast, at de ikke længere vil »stå model til Thomas’ opførsel overfor vores medarbejdere«.
»Vi kan ikke ansvarsfuldt se til længere, at de unge piger i firmaet bliver forulempet og befamlet,« hedder det i brevet.
Alt i alt forekommer håndteringen at være mangelfuld og med meget ringe fokus på kvindernes ve og vel.
Efter en hurtig undersøgelse konkluderede bestyrelsen, at der skal sættes en stopper for Thomas Muurmanns ”uacceptable” adfærd, men at direktøren kan blive i sit job.
»Der er ingen tvivl om, at de berørte kvinder har oplevet en upassende adfærd, og vi tager skarpt afstand fra den opførsel, de har været udsat for. Bestyrelsen har ud fra en helhedsbetragtning vurderet, at en kraftig advarsel til DanBreds direktør og i øvrigt en række konkrete tiltag for at skabe tryghed og tillid, var den rette respons,« oplyser DanBreds bestyrelsesformand, Christian Junker, i en skriftlig kommentar til Finans.
Thomas Muurmann Henriksen har ikke besvaret vores gentagne henvendelser.
Finans har forelagt sagen for Bjarke Oxlund, institutleder og professor ved Københavns Universitet, og Anette Borchorst, professor i statskundskab på Aalborg Universitet og forsker i seksuel chikane.
Begge kritiserer bestyrelsens håndtering af sagen.
»Alt i alt forekommer håndteringen at være mangelfuld og med meget ringe fokus på kvindernes ve og vel. Medarbejdere og mellemledere må stå tilbage med en følelse af, at de bliver svigtet og slet ikke taget alvorligt,« siger Bjarke Oxlund.
Anette Borchorst mener ikke, undersøgelsen har været grundig nok, og at bestyrelsen har slået ring om direktøren.
»Det her ligner et mønster, hvor bestyrelsen har stillet sig bag direktøren og absolut ikke på de krænkedes side,« siger hun.
I løbet af sommeren har finansdirektør Jesper Vikelsø Jensen, HR-direktør Andrea Winther og chefjurist Morten Schroll forladt DanBred. Flere har meddelt, at de forlader virksomheden, heriblandt flere af de krænkede kvinder.
Begge journalister kan også kontaktes via den krypterede app Signal på 20194185 eller 26105137.