Erhverv

Ny milliardindustri er på himmelflugt i Indien

Et muligt industrieventyr er ved at tage form i Indien, hvor næsten tusind virksomheder nu beskæftiger sig med SaaS - Software as a service. Investorerne er begejstrede for det, der kan blive en billion-forretning i landet i 2030 ifølge en CEO.

Indiens it-mekka Bangalore beskæftiger mere end 1 million mennesker indenfor industrien fordelt på 67000 firmaer. Foto: REUTERS/Sherwin Crasto

Indien sætter sig i stigende grad på IT-industrien. Asiens tredjestørste økonomi er i en rivende udvikling indenfor industrien Saas - Software as a service. En ny rapport viser, at det potentielt kan blive en kæmpe milliard-industri for landet.

Det skriver CNN.

Under coronakrisen har stribevis af regionale nedlukninger tvunget virksomheder over hele verden til at nytænke hverdagens arbejdsplads og fokusere på digital infrastruktur. Det har ikke længere været muligt at mødes fysisk, og derfor har andre løsninger vundet frem, særligt indenfor SaaS, hvor det mest kendte firma måske er Zoom, der blandt andet stårbag teknikken online videomøder.

»SaaS-industrien har mulighed for at blive lige så stor som IT-industrien var det i 90’erne,« siger Girish Mathrubootham, CEO i Freshworks, der er Indiens mest kendte SaaS-firma, og i 2019 blev vurderet til at være 22 mia. kr værd.

Hvad er SaaS?

Saas står for ’Software as a Service’. Firmaer i industrien tilbyder digitale løsninger, der kan være alt fra IT-sikkerhed og til analyser af, hvordan eksisterende software på din computer præsterer. De mest kendte firmaer indenfor Saas er blandt andet Zoom og Sap Concur, hvor sidstnævnte leverer tjenester indenfor styring af udgifter i virksomheder.


Selvom Zoom er forankret i USA, så er det i Indien, at udviklingen for alvor har taget fart. En ny rapport viser, at SaaS-industrien i Indien kan blive en billion-industri og skabe op mod en halv million arbejdspladser i landet. Der er da også allerede lige knap 1000 virksomheder i landet, der lige nu beskæftiger sig med SaaS. Rapporten er udarbejdet af McKinsey & Co. og SaaSBoomi, der er et fællesskab af virksomheder i industrien.

Mange af selskaberne er startups, mens 10 af dem er såkalde Unicorn-selskaber, der alle har en værdi af mindst 1 mia. dollars. Investorerne er da også positive overfor de indiske selskaber, der på en række områder har bedre forudsætningerne for at blive succesfulde end konkurrerende lande indenfor industrien.

»Hvis du bygger et Saas-firma i USA, så er du mere afhængig af kunder i millionstørrelsen, end du er i Indien. Det skyldes de højere omkostninger. I Indien kan man i højere grad leve af mindre kunder, da lønningene i landet er lavere« siger Rasanna Krishnamoorthy der er partner i Saas-selskabet Upekkha.

En undersøgelse lavet af konsultationsfirmaet Bain & Company viser, at en softwareudvikler i Indien tjener 85 pct. mindre, end de gør i USA.

Af de 10 unicorn-selskaber, der er i Indien indenfor Saas, så er det 6 af dem, der opnåede titlen i 2020. Investorer pumpede sidste år 10 mia. kr. ind i Saas-virksomheder, hvilket er en firedobling sammenlinget med 2018 og 2019.

Læs også
Top job