Erhverv

Sygeplejersker skal betale 125 kr. om måneden de næste 2,5 år for historisk strejke

Beslutningen blev truffet på et ekstraordinært møde tirsdag.

Sygeplejerskerne strejkede i 10 uger. Foto: Christian Lykking

Der er nu landet en del af regningen for de 10 ugers strejke, som landets sygeplejersker holdt hen over sommeren.

Dansk Sygeplejeråds (DSR) øverste myndighed, Kongressen, har tirsdag på et ekstraordinært møde besluttet, at dets medlemmer fra den 1. oktober og frem til marts 2024 skal betale 125 kr. om måneden i såkaldt strejkekontingent oven i det månedlige medlemskontingent på 486,67 kr.

Det oplyser DSR i en pressemeddelelse.

Beløbet - der er fradragsberettiget - løber i alt op i 3.625 kr. frem mod marts 2024, og pengene skal bruges til at styrke den såkaldte Garantifond - fagforeningens strejkekasse.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, kalder det »et godt beløb.«

»Vi skal ikke opkræve mere end højest nødvendigt hos medlemmerne. Men vi skal også have en stærk Garantifond. Strejke er vores mulighed for at presse arbejdsgiverne, og samtidig er der jo også muligheden for, at arbejdsgiverne vælger en lockout ved overenskomstforhandlingerne i 2024. I begge tilfælde skal vi kunne støtte vores medlemmer, så de ikke lider økonomisk under en eventuel konflikt,« siger DSR-formanden.

Ifølge DSR er strejkekontingentet på 125 kr. væsentligt lavere end sidste gang, medlemmerne blev pålagt at betale sådant kontingent i en periode.

»Da sygeplejerskerne strejkede forrige gang i 2008, førte det til en efterfølgende fordobling af kontingentet – fra 375 kr. til 750 kr. pr måned de første ni måneder efter konflikten. De næste ca. to år blev der opkrævet 200 kr. pr. måned ekstra til Garantifonden,« oplyses det i pressemeddelelsen.

Sygeplejerskestrejken forløb i 10 uger, men blev stoppet ved et lovindgreb vedtaget den 28. august. Her stemte partierne i Folketinget for en aftale, der var magen til den, sygeplejerskerne selv havde sagt nej til ved overenskomstforhandlingerne i foråret.

Med aftalen sikres sygeplejerskerne en lønstigning på fem pct. over en treårig periode. Derudover nedsættes der en såkaldt lønkommission.

Det er uvist, hvor meget sygeplejerskernes strejke har kostet i alt.

Læs også
Top job