Erhverv

Novo Nordisk indgår forlig for trecifret millionbeløb i speget sag mod Rebien og andre topfolk

Med en regning på 635 mio. kr. lægger Novo Nordisk nu låg på en sag, hvor investorer beskyldte blandt andre Lars Rebien om at vildlede dem omkring prispresset på det amerikanske diabetesmarked.

Lars Rebien Sørensen, tidligere adm, dir. i Novo Nordisk sammen med tidligere finansdirektør Jesper Brandgaard, har fået sat punktum i en sag om kursmanipulation. Foto: Niels Hougaard Foto: Niels Hougaard

Novo Nordisk sætter nu punktum i en sag om kursmanipulation, som siden 2017 har hængt over medicinalkoncernen og en række af dens tidligere topfolk.

Selskabet har indgået forlig i det amerikanske søgsmål, hvor en gruppe investorer anklagede Novo Nordisk for - trods bedrevidende - at fortælle, at virksomheden ikke ville blive ramt af prispres i USA i samme udstrækning som konkurrenterne.

Investorernes vrede var målrettet tidligere topchef Lars Rebien Sørensen, tidligere finansdirektør Jesper Brandgaard and tidligere markedsføringschef Jakob Riis, som udover Novo Nordisk blev sagsøgt.

Forligsbeløbet lyder på 100 mio. dollars, svarende til 635 mio. kr., hvilket forsikringen dog får lov til at betale.

Som en del af forligsaftalen indrømmer Novo Nordisk eller de tidligere topfolk dog ingen skyld eller på nogen måde at have gjort noget galt.

»Novo Nordisk mener, at sagsøgernes anklager er grundløse, men forliger sagen for at undgå byrden, den iboende risiko og yderligere sagsomkostninger,« skriver Novo Nordisk i en meddelelse.

Sagen stammer fra perioden omkring 2015, hvor rivalerne Sanofi og Eli Lilly nedjusterede forventningerne på grund af prispres på diabetesmedicin i USA. Imens valgte Novo Nordisk at fastholde forventningerne, og først mange måneder senere tog selskabet konsekvensen af presset og nedjusterede.

I den mellemliggende periode købte investorer aktier i Novo Nordisk på baggrund af information, de mener har været misvisende.

Især fordi Novo Nordisk ifølge sagsøgerne ikke i tilstrækkelig grad har oplyst markedet om, hvor store rabatter selskabet tilbød de store amerikanske indkøbsselskaber. Ved at hæve listepriserne kunne de dække over, at de også gav større rabatter til indkøberne, lød anklagen.

Også det danske advokatfirma Njord Law Firm indledte i kølvandet på sagen et lignende massesøgsmål med et krav om erstatning på 11,8 mia. kr. Ifølge Novo Nordisk har forliget i den amerikanske sag ingen indflydelse på den danske retssag.

Læs også
Top job