Erhverv
BREAKING

USA har indgået aftale med Huawei om at frigive finanschef

Huawei-chef, der har været tilbageholdt i Canada i knap tre år, kan snart være på vej hjem til Kina.

Huaweis finanschef, Meng Wanzhou, ses her på vej i retten i Vancouver. Foto: Tae Hoon Kim/Ritzau Scanpix

USA har indgået en aftale med den kinesiske telegigant Huawei om at lade selskabets finanschef, Meng Wanzhou, forlade Canada og rejse hjem til Kina.

Hun blev tilbageholdt under en mellemlanding i Vancouver i Canada i december 2018.

Meng blev pågrebet på baggrund af en amerikansk udleveringsanmodning, efter at Huawei blev anklaget for at have brudt USA’s sanktioner mod Iran.

Den aftale, som USA’s justitsministerium fredag har indgået med Huawei, indebærer, at Meng Wanzhou erkender en række fakta i sagen.

Den tilbageholdte finanschef deltog via video fra Vancouver i et retsmøde fredag.

Her afviste hun endnu en gang at være skyldig i de anklager om spionage og økonomisk svindel, som USA har rettet mod hende.

Men hun erkendte en række fakta i sagen.

Ifølge USA’s justitsministerium har Meng også indrømmet, at hun ikke fortalte sandheden om Huaweis forretninger i Iran.

Den aftale, der nu er indgået, betyder, at justitsministeriet udskyder retsforfølgelse af hende til december 2022. Hvis hun til den tid har overholdt de betingelser, der er aftalt, vil tiltalen helt blive droppet.

Aftalen indebærer også, at USA vil opgive at få Meng udleveret fra Canada. Det betyder, at hun kan forlade Canada, hvilket hun allerede gjorde fredag aften lokal tid.

På billeder fra canadisk tv kan man således se Wanzhou boarde et fly på vej mod den kinesiske by Shenzhen.

Aftalen mellem USA og Huawei omfatter kun Meng Wanzhou. USA opretholder andre sigtelser mod selskabet, meddeler justitsministeriet fredag aften dansk tid.

Frigivelsen af Meng ventes at lette spændingerne mellem USA og Kina.

Da hun blev anholdt i Canada for knap tre år siden, førte det til en kraftig forværring i Kinas forhold til USA og Canada.

Frigivelsen har også åbnet for løsladelsen af to canadiere, der sad fængslet i Kina. Det er forretningsmanden Michael Spavor og den tidligere diplomat Michael Kovrig.

I august idømte en kinesisk domstol Spavor 11 års fængsel for spionage.

De to canadiere blev anholdt i Kina kort efter, at Meng blev tilbageholdt i Canada i 2018.

Men natten til lørdag dansk tid oplyser Canadas premierminister, Justin Trudeau, at de to canadiere er blevet løsladt, og at de er på vej til deres hjemland.

De forventes ifølge premierministeren at lande i Canada lørdag morgen lokal tid.

Den 49-årige Meng Wanzhou er datter af Huaweis grundlægger, Ren Zhengfei. Flere iagttagere mener, at hun vil overtage ledelsen af selskabet efter sin i dag 74-årige far.

Læs også
Top job