Erhverv

Kæmper for livet: Dansk flymilliardærs livsværk tæt på redning

En omfattende omstrukturering af gælden, frisk kapital og en ny koncernchef skal redde Nordic Aviation Capital, fremgår det af en pressemeddelelse.

Stifter af Nordic Aviation Capital Martin Møller Nielsen ses her til højre på billedet. Han er blevet blandt landets rigeste på flykoncernen, der dog har været yderst presset af coronakrisen. Foto: Ole Joern/Redstar

Det er mere end 30 år siden, at Martin Møller Nielsen stiftede Nordic Aviation Capital, som siden har gjort ham til én af landets rigeste.

Men det seneste halvandet år gennem coronapandemien har kastet Nordic Aviation Capital ud i en hidtil uset krise. En skyhøj gæld og en manglende vilje fra investorer og medejere til at skyde ny kapital ind i Nordic Aviation Capital, har truet flykoncernen på sin eksistens.

Nu ser der dog ud til at være godt nyt for Nordic Aviation Capital. Flykoncernen har således en indgået en aftale med sine største långivere om en omstrukturering af gælden, så meget af den konverteres til egenkapital. Ligesom kapitalgrundlaget styrkes med 500 mio. dollars, svarende til over 3 mia. kr.

300 mio. dollars skydes ind som frisk kapital, mens 200 mio. dollars er nye kreditfaciliteter. Det oplyser Nordic Aviation Capital i en pressemeddelelse i forbindelse med selskabets årsregnskab.

»Dette vil hjælpe Nordic Aviation Capital med at fastholde sin føring i industrien inden for regional luftfart,« skriver flykoncernen i pressemeddelelsen.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvem der er kommet med pengene til at redde Nordic Aviation Capital, eller om stifter Martin Møller Nielsen, der ejer 26 pct., er blandt redningsmændene.

Nordic Aviation Capital er den ledende leasingudbyder af regionale fly og betjener i dag næsten 70 flyselskaber i omkring 45 lande.

Selskabet blev dog sendt i gulvet af coronapandemien, fordi selskabets største aktionærer, de store kapitalfonde EQT og GIC fra Singapore og Lego-pengetanken Kirkbi, i marts afviste at skyde flere penge ind.

Samtidig havde flykoncernen opbygget en enorm gæld på over 38 mia. kr., som selskabet ikke kunne betale af på, da flytrafikken verden over var lammet.

Nu ser fremtiden dog ud til at være sikret.

I forbindelse med årsregnskabet for 2020/2021, som i øvrigt bød på et underskud på 15 mia. kr., har Nordic Aviation Capital også præsenteret en ny koncernchef.

Fremover skal Norman C.T. Liu være ny mand i spidsen for selskabet. Han har siden 2019 været rådgiver for Nordic Aviation Capital og har forinden arbejdet 22 år i GE Capital Aviation, hvor han til sidst var topchef.

Læs også