Erhverv

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Trecifret millionbøde til Carlsberg i Indien

Konkurrencemyndighederne i Indien har afsluttet en konkurrencesag mod tre bryggerier for dannelsen af et priskartel i årene 2007-18.

Carlsberg er blevet pålagt en kæmpebøde for medvirken i et priskartel i Indien sammen med tre andre bryggerier. Det drejer sig om årene 2007-18. Foto: Osan Gurinder Foto: Gurinder Osan

Det blev dyrt for Carlsberg at være med i et kartel, hvor man aftalte priser i adskillige indiske delstater sammen med det Heineken-kontrollerede United Breweries og Anheuser Busch InBev.

Tilsammen fik Carlsberg og United Breweries en bøde på 750 mio. kr. eller 118 mio. dollar.

Det Heineken-kontrollerede bryggeri fik den største bøde på næsten 650 mio. kr., mens Carlsberg kunne ”nøjes” med ca. 100 mio. kr. (16 mio. dollar).

Den tredje part i kartellet, Anheuser Busch InBev, slap uden en bøde, da bryggeriet havde ageret whistleblower over for konkurrencemyndigheden - Competition Commission of India.

»Vi kan bekræfte, at Carlsberg Indien har modtaget dommen fra den indiske konkurrence-kommission. Vi vil nu bruge noget tid på at gennemgå dommen og drøfte den med vores advokater,« siger senior director, Group External Communication, Nina Brønden Jakobsen fra Carlsberg Group.

Priskartellet var aktivt i årene 2007 til 2018. Myndighederne havde længe undersøgt de tre bryggerier, og i 2018 foretog man et såkaldt dawn-raid mod bryggeriernes kontorer og sikrede sig bevismateriale.

Carlsberg var dog ikke med fra begyndelsen, hvilket også er reflekteret i den relativt mindre bøde.

Myndighederne kunne blandt andet finde emails og whatsapp-beskeder, hvor direktørerne og nogle medarbejdere aftalte at samarbejdede om at hæve priserne i adskillige stater.

Da kartellet først blev opdaget lagde bryggerierne sig nærmest fladt ned og har hjulpet konkurrencemyndighederne med at optrevle kartellet.

Oprindeligt stod bryggerierne til en samlet bøde på 250 mio. dollars, men på grund af samarbejdet med myndighederne har det udløst en rabat i bødernes størrelse.

Udover bøden til Carlsberg India, så fik selskabets adm. direktør Nilesh Patel en personlig bøde på omkring 150.000 kr. for sin deltagelse.

De tre bryggerier sidder tilsammen på 88 pct. af Indiens ølmarked. Carlsbergs markedsandel i dag er ca. 17 pct. i Indien.

»Siden vi blev klar over problemet i oktober 2018, har vi samarbejdet med lokale myndigheder for at komme til bunds i sagen. Vi har også arbejdet hårdt på at styrke vores interne procedurer og har implementeret talrige aktiviteter for at sikre, at vi altid handler i overensstemmelse med lokal lovgivning såvel som egne interne politikker. Gennem vores plads i bestyrelsen i Carlsberg Indien, vil vi fortsat følge udviklingen i den indiske forretning tæt,« siger Nina Brønden Jakobsen.

Læs også
Top job