Erhverv

Danmark topper trist liste: Flest små virksomheder dør

Færrest små virksomheder oplever deres 5-års fødselsdag i Danmark, viser ny europæisk opgørelse.

Det er svært at skabe små levedygtige virksomheder i Danmark.

Det viser en opgørelse over, hvor stor en andel af de stiftede virksomheder med op til 10 ansatte, der stadig er i live fem år efter etableringen. Opgørelsen omfatter virksomheder i 28 europæiske lande.

»Danmark er det værste land i Europa for 5-års overlevelse,« konstaterer Money.co.uk, der har lavet listen.

Den britiske virksomhed har lavet opgørelsen, efter at antallet af nystiftede virksomheder i Europa er skudt i vejret på det seneste.

I undersøgelsen ser Money.co.uk på virksomheder med op til 10 ansatte, som blev etableret i 2013, og som stadig var i live i 2018. Det er de nyeste tal fra Eurostat.

I Danmark var 3.458 ud af 8.213 små virksomheder i live efter fem år svarende til 42 pct.

Storbritannien ligger lige efter Danmark, men kan dog glæde sig over at have flest små overlevende virksomheder, hvis man måler på antal i stedet for andele.

Således kunne 114.590 små virksomheder fejre 5-års fødselsdag i Storbritannien, hvor godt 265.000 små virksomheder blev etableret fem år tidligere.

Mens Danmark ligger helt i bund, skiller Frankrig sig ud i den anden ende af skalaen. Her var 75 pct. af de små virksomheder stadig i live efter fem år.

»Vores analyse af de seneste Eurostat-tal viser, at der er en håndfuld lande i Europa, hvor chancerne for overlevelse er højere end andre, specifikt i Frankrig, Sverige og Slovakiet. Små virksomheder i disse tre lande har den højeste overlevelsesrate på kontinentet,« siger Salman Haqqi, økonomiekspert hos Money.co.uk.

Irland, Grækenland, Cypern, Malta, Serbien og Nordmakedonien er ikke med i opgørelsen, fordi der ikke var tilstrækkelige data over en femårig periode for de lande.

Læs også
Top job