Erhverv
BREAKING

Danmark med i toppen: Den digitale konkurrenceevne er blandt de bedste i verden

Danmark er stadig blandt verdens bedste lande, viser en ny opgørelse fra IMD.

Danmark er et digitalt foregangsland, påpeger DI-direktør Rikke Hougaard Zeeberg, men advarer om, at det ikke går an at hvile på laurbærrene. Pressefoto: Agnete Schlichtkrull.

Danmark dumper en plads tilbage, men indtager stadig en topplacering, når det gælder den digitale konkurrenceevne.

Det viser den årlige opgørelse fra IMD for 2021. Danmark ligger på 4. pladsen på listen, som omfatter 64 lande verden over.

»Vi er et digitalt foregangsland med stor digital parathed både i virksomhederne og i befolkningen. Men vi må ikke hvile på laurbærrene, hvis vi skal holde Danmark i toppen over de mest digitaliserede lande, da mange andre lande løber stærk på den digitale omstilling,« siger Rikke Hougaard Zeberg, der er branchedirektør i DI Digital.

I min optik er det et ”wakeup call”, at vi falder tilbage.

Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital

I forhold til 2020 har Hongkong og Sverige overhalet Danmark, og de ligger nu på henholdsvis 2. og 3. pladsen. Til gengæld har Danmark overhalet Singapore. For fjerde år i træk er USA nr. 1.

Danmark ligger helt i top, når det gælder digitaliseringen af den offentlige sektor og offentligt-privat samarbejde.

Men der er også områder, hvor Danmark går tilbage. Det gælder blandt andet i forhold til digitale kompetencer. Her lå Danmark på 6. pladsen i 2020, men er i år faldet ned som nr. 8.

»I min optik er det et ”wakeup call”, at vi falder tilbage ift. digitale kompetencer, og vi så desværre samme tendens i de seneste DESI-målinger fra EU. Den trend skal vi have vendt. Vi ved, at den største vækstudfordring for de danske virksomheder lige nu er manglen på kvalificeret arbejdskraft,« siger Rikke Hougaard Zeberg.

Ifølge DI vil den udfordring blot blive endnu større de kommende år, medmindre Danmark får uddannet flere med kompetencer inden for videnskab, teknologi, teknik og matematik - de såkaldte STEM-kompetencer.

Der er fortsat behov for løbende at bistå virksomhederne i deres arbejde med it-sikkerhed.

Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital

Der er ifølge IMD-opgørelsen også andre områder, hvor det halter. DI fremhæver cybersikkerhed, hvor Danmark indtager en 16. plads.

»Med den digitale udvikling følger også et behov for styrket fokus på cybersikkerhed, som desværre ikke er fulgt med alle steder,« konstaterer Rikke Hougaard Zeberg.

Ifølge hende har særligt små og mellemstore virksomheder svært ved at implementere grundlæggende digitale sikkerhedstiltag blandt andet på grund af manglende it-kendskab.

»Der er fortsat behov for løbende at bistå virksomhederne i deres arbejde med it-sikkerhed. Derfor peger DI også på et helt konkret forslag om at etablere en SMV-CERT, som hjælper SMV’erne i gang med cybersikkerhedsdagsordenen og kan give råd og vejledning, hvis uheldet er ude,« siger Rikke Hougaard Zeberg.

De seneste fem år er Danmark endt som nr. 5, 4, 4, 3 og nu 4.

Læs også
Top job