September udskriver historisk elregning til virksomheder og private
Finans fakta: Det har været ualmindelig dyrt at være elkunde i september, viser dugfriske tal fra elbørsen Nord Pool.
Den galopperende elpris er et dyrt bekendtskab for virksomheder og elkunder, der kan se tilbage på en september måned med en regulær prisrekord.
Gennemsnitsprisen for en dansk kilowatt-time (kWh) handlet på den nordiske elbørs, Nord Pool, har i september ligget på historisk høje 0,93 kr. Til sammenligning var den rå kWh-pris i samme periode sidste år på 0,29 kr.
Stigningen år til år på 220 pct. sætter tydelige spor i elkundernes regning.
Energistyrelsen har endnu ikke præsenteret tal for det danske elforbrug i september, men sidste år var september-forbruget på 2.619.000.000 kWh.
Overført på den gennemsnitlige kWh-pris på 0,29 kr. betød det i 2020 en samlet indkøbspris på 760 mio. kr.
Med afsæt i september-prisen i 2021 lyder den samlede regning på 2,4 mia. kr. – altså en merregning på godt 1,6 mia. kr., der skal dækkes af landets omkring 3,3 mio. virksomheder og private koblet til elnettet.
Typisk er elregningen ikke noget, som private bruger lang tid på at dvæle ved. En typisk ejerbolig har et årligt elforbrug i størrelsesordenen 4.500 kWh.
I 2020 betød elprisen, at en gennemsnitlig husstand i en ejerbolig brugte el for 900 kr. Hertil kommer afgifter, transportudgifter til statslige Energinet og det lokale elnetselskab, abonnementer og moms. Alt sammen tillæg som historisk har udgjort langt den største post på elregningen.
Anvendes september-prisen i år i regnestykket, lyder den årlige elregning på 4.185 kr. – et prishop på 3.285 kr. for en typisk husstand før diverse afgifter, tillæg og moms.
Også erhvervslivet, der i 2020 stod for 67 pct. af det fakturerede elforbrug, er hårdt ramt. Alene i september betyder det, at landets virksomheder står til en ekstraregning i størrelsesordenen 1,0-1,1 mia. kr.
Derfor krydser mange topchefer og indkøbere fingre for, at de rødglødende elpriser er et forbigående fænomen.
Udfordringen er, at gasprisen, som bærer en stor del af skylden for de eksploderende elpriser, ikke tegner til at være på vej til at falde lige med det samme. Hertil kommer, at vinter gerne betyder kulde, og bliver det en hård vinter uden megen blæst, kan det ramme elprisen hårdt.
Torsdag handles en kWh til det danske marked til en gennemsnitspris på 0,68 kr.