Erhverv

Hvor kommer guld og andre tunge grundstoffer fra?

Vi har længe undersøgt, hvor tunge grundstoffer som guld kommer fra. Nu har vi set dem blive til i neutronstjernekollisioner. Nye ledetråde peger på, at universets første stjerner spiller en rolle.

Det har længe været et mysterium, hvor i universet guld og andre tunge grundstoffer oprindeligt blev skabt. Der er ikke fundet et endegyldigt svar på spørgsmålet, men nu har videnskabsfolk set tunge grundstoffer blive til. Arkivfoto: Torben Stroyer arcticexplorer 2008.

Guldgraverne i Nome...

5. Prioritering
Mange mænd har gennem de sidste hundrede år forsøgt sig som guldgraver i Nome.
Chcik Trainor har gravet efter guld siden 1990 hvor  han bliv fanget af drømmen om at finde den store guldklump. Mændene står direkte på stranden med deres små minianlæg og graver efter guld i sandet. 

På foto ses: Guldstykker fundet i sandet på stranden i Nome.

Fortidens alkymister var besat af guld. I dag – tusindvis af år senere – ved vi stadig ikke helt, hvor guld kommer fra. Vi kan naturligvis finde det på Jorden, men hvor i universet det oprindeligt blev skabt, har længe været et mysterium.

Vi kender oprindelsen af de fleste af de grundstoffer, som vi kender til. De blev til ved en fusion i stjernernes indre. Her kan der dog kun dannes relativt lette grundstoffer. De tungere grundstoffer kræver en mere kraftfuld proces. Præcis, hvordan eller hvor det sker, ved vi ikke. Faktisk er oprindelsen af omtrent halvdelen af det periodiske system ukendt...

Læs også
Top job