Erhverv

Rekordmange virksomheder mangler arbejdskraft - ny aftale på plads

Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en aftale, der skal sikre flere hænder på arbejdsmarkedet.

En ny trepartsaftale skal mindske manglen på arbejdskraft. Foto: Sisse Dupont

Mens de danske virksomheder nærmest skriger på ledige hænder, er der nu blevet indgået en trepartsaftale, som skal forsøge at løse problemet med mangel på hænder. Det oplyser både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard samt lønmodtager- og arbejdsgiversiden.

Problemerne i erhvervslivet med at skaffe ledige hænder er taget til siden genåbningen af samfundet, og i slutningen af august indkaldte Peter Hummelgaard til trepartsforhandlinger for at løse problemet. Siden er problemet bare vokset.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser således, at 33 pct. af virksomhederne i servicebranchen mangler arbejdskraft. Det er det højeste tal, der nogensinde er registreret. I bygge- og anlægsbranchen er situationen mere akut. Her er det 48 pct. af virksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft. Tallet er steget syv måneder i træk, og det har også her nået det højeste niveau nogensinde.

Aftalen, der er indgået mellem regeringen, Kommunernes Landsforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening, indeholder bl.a. følgende punkter:

  • Styrket fokus på jobformidling i kommuner og a-kasser
  • Jobrettede aktiviteter for kommende dimittender
  • Midlertidig mulighed for gratis a-kasse-medlemskab til elever og lærlinge med bijob
  • Forbud mod at screene ansøgninger på baggrund af alder
  • Styrket indsats for rekruttering af europæisk faglært arbejdskraft
  • Hurtig jobstart for udenlandske kandidatstuderende og kandidatdimittender
  • Samarbejde i Øresundsregionen om rekruttering af svenske ledige

Derudover indeholder aftalen også en skærpelse af reglerne om at stå til rådighed. Det betyder bl.a., at der vil blive indført en midlertidig sanktion, som vil gælde i 2022 og 2023.

»Vi har lavet en aftale med nogle enkelte gode elementer. Det er positivt, at flere unge, der ikke er motiveret for uddannelse, skal i gang med et job. Og det er godt, at der afsættes penge til hurtigere sagsbehandling af adgang for udenlandske medarbejdere. Men aftalen løser overhovedet ikke den kritiske og akutte mangel på hænder, som vores virksomheder og samfund står midt i,« lyder det fra Jacob Holbraad, der er adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Ordet arbejdsudbud er ikke nævnt med et ord i aftaleteksten, og der er en god grund til, lyder det fra regeringen.

»Det har aldrig nogensinde i disse drøftelser været målet at øge arbejdsudbuddet,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til TV2.

Den opgave ligger ifølge ministeren i stedet for i de politiske drøftelser mellem regeringen og Folketingets partier om regeringens reformudspil, Danmark kan mere 1, som handler om, at flere danskere skal ud på arbejdsmarkedet. Bl.a. skal ikke-vestlige indvandrerkvinder omfattes af en 37-timers arbejdspligt.

Målet med dagens trepartsaftale er ifølge Peter Hummelgaard i stedet for at skrue på knapper og finde håndtag, så den arbejdskraft, der allerede er til stede, kommer hurtigere ud til de arbejdsgivere, der mangler folk.

Ifølge Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, er der ikke en generel mangel på arbejdskraft. Der er i stedet tale om »lokale udfordringer med rekruttering i nogle brancher«.

»Først og fremmest er jeg meget glad for, at vi satser på at få de ledige i Danmark i job i stedet for at åbne sluserne for udenlandsk arbejdskraft. Det er nu, vi har chancen for at få alle ledige dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere i gang,« udtaler Lizette Risgaard i forbindelse med aftalen.

Læs også
Top job