Erhverv

SpaceX er nu det næstmest værdifulde private selskab i verden

En stor stigning i aktieprisen har ført SpaceX op på en prestigefyldt andenplads over de mest værdifulde private selskaber i verden.

SpaceX-stifter Elon Musks store drøm er, at mennesker kan bo på flere planeter. (AP Photo/Refugio Ruiz)

100 milliarder dollars.

Så meget er Elon Musks rumfartsselskab nu værd, efter et stort salg af aktier fra interne investorer til nye og eksisterende investorer i selskabet. Dermed kravler SpaceX nu op som det næstmest værdifulde private selskab i verden, kun overgået af det kinesiske techselskab Bytedance, der måske mest kendt for at være selskabet bag TikTok.

Det skriver CNBC.

Aktierne blev ifølge mediet solgt til 560 dollars pr. aktie, godt 33 pct. mere end hvad de blev solgt for, da selskabet i februar rejste ny kapital fra investorer. Dengang kostede en aktie 419,99 dollars. Handlen har denne gang ikke rejst ny kapital til selskabet, da der er tale om eksisterende aktier.

På trods af dette, er der tale om en stor forøgelse af selskabets værdi, der siden februar har taget et kvantespring, og er blevet godt 26 milliarder dollars mere værd, så selskabet nu har en værdi på 100,3 mia. dollars, godt 645 mia. danske kroner.

SpaceX er ikke et børsnoteret selskab, og er derfor ikke offentligt ejet. I stedet er det en ukendt kreds af velhavende investorer der ejer SpaceX sammen med Elon Musk, der selv ejer en ukendt andel af selskabet.

Virksomhedens værdi er steget støt over de senere år, i takt med at SpaceX har skaffet milliarder til at finansiere arbejdet med de to mest kapitaltunge projekter: Starship og Starlink.

Starship er en stor raket, der i fremtiden skal være i stand til at sende mennesker og varer til Mars og Månen - og tilbage igen. Raketten er stadig under udvikling, og SpaceX har i de seneste år testet raketten med korte flyvninger fra en base i Texas. Næste skridt i udviklingen er at sende raketten i kredsløb om Jorden, når SpaceX får de sidste godkendelser.

Starlink er SpaceX og Elon Musks store plan om at sende internetsammenkoblede satellitter i kredsløb, og dermed tilbyde en højhastigheds internetforbindelse på alle egne af Jorden. Til dato har SpaceX sendt 1740 satellitter i kredsløb, og tilbyder allerede nu internet flere steder, mens målet er 12.000 satellitter i fremtiden.

Elon Musk indtager lige nu en førsteplads på listen over de rigeste i verden. Ifølge Bloomberg Billionaries Index har det sydafrikanskfødte tech-mogul en formue på 222 milliarder dollars.


Læs også
Top job