Erhverv

Få dage til tidsfristen: 10.000 danske virksomheder står til tvangslukning

På fredag skal alle iværksætterselskaber enten være opløst eller omdannet til en anden selskabsform. Resten bliver tvangsopløst.

D. 15. oktober bliver alle IVS'er tvangslukket. Med få dage til deadline er der stadig mere end 10.000 registrerede iværksættervirksomheder i cvr-registeret.
Foto: Jan Dagø Peter Joakim Kofler, bestyrelsesformand i Dansk Iværksætterforening, mener, at det er blevet sværere at springe ud i livet som iværksætter efter afskaffelsen af IVS-ordningen. 
Foto: Pressefoto

IVS-ordningen skulle gøre det lettere at være iværksætter i Danmark. Men ordningen, der gjorde det muligt at oprette et iværksætterselskab med 1 kr. i selskabskapital, er også blevet beskyldt for at gøre det nemmere og mindre risikabelt at svindle med f.eks. moms og skat. Derfor valgte folketinget at afskaffe den i 2019.

Om få dage skal alle tilbageværende iværksætterselskaber være opløst eller omdannet til en anden selskabsform. Dem, der er tilbage efter tidsfristen d. 15. oktober, vil blive tvangsopløst, og det ærgrer Peter Joakim Kofler, bestyrelsesformand i Dansk Iværksætterforening.

Selskabsformer
  • Enkeltmandsvirksomhed: Ingen krav til kapital, og ejeren hæfter personligt.
  • Interessentskab (I/S): Lige som en enkeltmandsvirksomhed men med mere end en ejer.

  • Anpartsselskab (ApS): Kapitalkrav på minimum 40.000 kr. Man hæfter kun for selskabets kapital.
  • Iværksætterselskab (IVS): Muligt at stifte indtil 15. april 2019. Kapitalkrav på 1 kr. Til gengæld skulle man løbende opspare minimum 25 pct. af overskuddet, til den samlede kapital var på 50.000 kr.

  • Aktieselskab (A/S): Kræver kapitalindskud på mindst 400.000 kr. Man hæfter kun for selskabets kapital. Skal have en direktion og en bestyrelse.

»Det vil ende med, at sunde virksomheder bliver opløst. Og man har også sendt et stærkt signal til iværksætterne om, at man ikke prioriterer dem så højt, som man siger i skåltalerne,« siger Peter Joakim Kofler.

Analysevirksomheden Experian vurderer, at langt de fleste IVS-konkurser de næste måneder vil være af teknisk karakter, fordi det reelt set er inaktive selskaber.

Der er stadig en hel del IVS’er, der endnu ikke har foretaget de nødvendige ændringer. Ifølge cvr-registeret er der mere end 10.000 iværksætterselskaber tilbage med tre dage til tidsfristen, og en del af dem er stadig aktive.

Et af dem er Inchart IVS, der sælger kort og plakater. Virksomheden blev stiftet som et iværksætterselskab i 2018 af Louise Nørgaard og Inger Søgaard Christiansen, og har siden haft en mindre omsætning på under 20.000 kr. om året. Nu skal virksomheden omdannes til et interessentskab, hvor ejerne hæfter personligt, men hvor der modsat et anpartsselskab ikke er et krav om kapital.

»Vi har overvejet, om vi ville blande personlig økonomi ind i det eller ej. Men vi har ikke kunnet nå at hente 40.000 kr. i egenkapital til at starte et ApS,« siger Louise Nørgaard.

Hvis Louise Nørgaard spoler tiden tre år tilbage, til dengang de stiftede Inchart, så tvivler hun på, at de var kommet i gang, hvis ikke det havde været muligt for dem at oprette et iværksætterselskab.

»Ingen af os ville lægge økonomi til at være en enkeltmandsvirksomhed, og et ApS var bare slet ikke aktuelt for noget, der startede lidt som et hyggeprojekt,« siger Louise Nørgaard.

I en analyse af iværksætterselskaber fra 2018 lavet af Erhvervsstyrelsen fremgik det, at IVS’er bidrog med 4 pct. af omsætningen og 7 pct. af beskæftigelsen for nye virksomheder dannet i 2016.

Det har været muligt at starte et iværksætterselskab siden 2014. Ifølge Erhvervsstyrelsens rapport blev der stiftet 41.877 iværksætterselskaber fra 2014 til 2017. Da muligheden blev afskaffet faldt antallet af nyoprettede selskaber for første gang siden 2013.

Ifølge Peter Joakim Kofler skaber det et iværksættermiljø med mindre diversitet, fordi det sætter større krav til startkapitalen og risikovilligheden. Han så gerne, at flere kvinder og personer fra yderområderne i Danmark kastede sig ud i at være iværksættere.

»Vi har et ønske om, at vi skal leve af de gode ideer. Man har gjort det sværere at gå fra tanke til handling,« siger Peter Joakim Kofler.

Da IVS-ordningen blev afskaffet besluttede folketinget samtidig at sænke minimumskravet til selskabskapital i anpartsselskaber fra 50.000 kr. til 40.000 kr.

Læs også
Top job