Erhverv

Få dage til tidsfristen: 10.000 danske virksomheder står til tvangslukning

På fredag skal alle iværksætterselskaber enten være opløst eller omdannet til en anden selskabsform. Resten bliver tvangsopløst.

Artiklens øverste billede
D. 15. oktober bliver alle IVS'er tvangslukket. Med få dage til deadline er der stadig mere end 10.000 registrerede iværksættervirksomheder i cvr-registeret. Foto: Jan Dagø

IVS-ordningen skulle gøre det lettere at være iværksætter i Danmark. Men ordningen, der gjorde det muligt at oprette et iværksætterselskab med 1 kr. i selskabskapital, er også blevet beskyldt for at gøre det nemmere og mindre risikabelt at svindle med f.eks. moms og skat. Derfor valgte folketinget at afskaffe den i 2019.

Om få dage skal alle tilbageværende iværksætterselskaber være opløst eller omdannet til en anden selskabsform. Dem, der er tilbage efter tidsfristen d. 15. oktober, vil blive tvangsopløst, og det ærgrer Peter Joakim Kofler, bestyrelsesformand i Dansk Iværksætterforening.

»Det vil ende med, at sunde virksomheder bliver opløst. Og man har også sendt et stærkt signal til iværksætterne om, at man ikke prioriterer dem så højt, som man siger i skåltalerne,« siger Peter Joakim Kofler.

Peter Joakim Kofler, bestyrelsesformand i Dansk Iværksætterforening, mener, at det er blevet sværere at springe ud i livet som iværksætter efter afskaffelsen af IVS-ordningen. Foto: Pressefoto

Analysevirksomheden Experian vurderer, at langt de fleste IVS-konkurser de næste måneder vil være af teknisk karakter, fordi det reelt set er inaktive selskaber.

Der er stadig en hel del IVS’er, der endnu ikke har foretaget de nødvendige ændringer. Ifølge cvr-registeret er der mere end 10.000 iværksætterselskaber tilbage med tre dage til tidsfristen, og en del af dem er stadig aktive.

Et af dem er Inchart IVS, der sælger kort og plakater. Virksomheden blev stiftet som et iværksætterselskab i 2018 af Louise Nørgaard og Inger Søgaard Christiansen, og har siden haft en mindre omsætning på under 20.000 kr. om året. Nu skal virksomheden omdannes til et interessentskab, hvor ejerne hæfter personligt, men hvor der modsat et anpartsselskab ikke er et krav om kapital.

»Vi har overvejet, om vi ville blande personlig økonomi ind i det eller ej. Men vi har ikke kunnet nå at hente 40.000 kr. i egenkapital til at starte et ApS,« siger Louise Nørgaard.

Hvis Louise Nørgaard spoler tiden tre år tilbage, til dengang de stiftede Inchart, så tvivler hun på, at de var kommet i gang, hvis ikke det havde været muligt for dem at oprette et iværksætterselskab.

»Ingen af os ville lægge økonomi til at være en enkeltmandsvirksomhed, og et ApS var bare slet ikke aktuelt for noget, der startede lidt som et hyggeprojekt,« siger Louise Nørgaard.

I en analyse af iværksætterselskaber fra 2018 lavet af Erhvervsstyrelsen fremgik det, at IVS’er bidrog med 4 pct. af omsætningen og 7 pct. af beskæftigelsen for nye virksomheder dannet i 2016.

Det har været muligt at starte et iværksætterselskab siden 2014. Ifølge Erhvervsstyrelsens rapport blev der stiftet 41.877 iværksætterselskaber fra 2014 til 2017. Da muligheden blev afskaffet faldt antallet af nyoprettede selskaber for første gang siden 2013.

Ifølge Peter Joakim Kofler skaber det et iværksættermiljø med mindre diversitet, fordi det sætter større krav til startkapitalen og risikovilligheden. Han så gerne, at flere kvinder og personer fra yderområderne i Danmark kastede sig ud i at være iværksættere.

»Vi har et ønske om, at vi skal leve af de gode ideer. Man har gjort det sværere at gå fra tanke til handling,« siger Peter Joakim Kofler.

Da IVS-ordningen blev afskaffet besluttede folketinget samtidig at sænke minimumskravet til selskabskapital i anpartsselskaber fra 50.000 kr. til 40.000 kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.