Erhverv

Travlheden er retur i lufthavnene, og snart kommer turisterne også tilbage til Danmark

Efterårsferien kan blive årets hidtil travleste rejsedage, for danskerne vil gerne rejse ud. Desværre for Danmark rejser færre udlændinge ind i landet, men nye retningslinjer giver håb for den indkommende turisme.

Artiklens øverste billede
Tiden hvor man havde lufthavnen for sig selv, kan snart være forbi. Foto: Ernst Tobisch

Travlheden er ved at vende tilbage til lufthavnsterminaler og transithaller.

Der er atter gang i kasseapparaterne hos dutyfree shops og souvenirbutikker.

I Københavns Lufthavn forventer man, at dagene op mod efterårsferien bliver årets hidtil største rejsedage med op mod 70.000 rejsende. På enkelte dage kan man nå helt op samme niveau, som før pandemien ramte Danmark.

Også i Aarhus og Billund melder man om fremgang.

»Vi elsker, når lufthavnen bobler af liv og rejseglæde. Og nu er det så ferietid – først for danskerne, og så holder svenskerne efterårsferie lidt senere i oktober måned,« fortæller København lufthavns passagerchef Susanne Rose Plum og fortsætter:

»Men når vi bliver lidt flere i terminalerne, er det vigtigt, at man stadig holder afstand og husker, at mundbind er obligatoriske – både her i lufthavnen, men også ombord på flyene.«

Det er ikke mindst charterselskaberne, der driver fremgangen, mens nicherejsebureauer, der fortrinsvis satser på oversøiske rejser, har det sværere.

Hos flere af de største danske rejsearrangører er fyringer afløst af ny- og genansættelser, og aflysninger afløst af udsolgte afgange.

Den positive tendens, som man kunne spore i løbet af sommeren, ser ud til at fortsætte ind i vinterhalvåret, og man oplever ikke mindst stor efterspørgsel på udenlandsrejser i uge 42, og salget af rejser i oktober er i år bedre end i 2019, oplever man hos TUI.

»Vi går et virkelig flot efterår i møde og ligger lige nu 10 pct. over 2019 i antal bestillinger,« fortæller kommunikationsansvarlig Mikkel Hansen til Jyllands-Posten.

Det er især middelhavsdestinationerne og De Kanariske Øer, som er populære.

»Gran Canaria, Kreta, Rhodos, Cypern og Tenerife ligger i førersædet hos os, når det gælder flest solgte rejser,« fortsætter Mikkel Hansen.

Samme melding lyder fra Apollo Rejsers kommunikationschef, Glenn Bisgaard, der fortæller, at destinationer som Chania på Kreta samt Dubai, Cypern, Tenerife og Gran Canaria er så godt som udsolgt.

De danske charterrejsebureauer forventes samlet set at sende mindst 30.000 danskere sydpå i efterårsferien.

Lørdag den 16. og søndag den 17. oktober bliver årets største rejseweekend for Spies, der alene sender 4.500 danskere på ferie fra København, Billund, Aalborg og Bornholm.

Rejselyst hos danskere, men indkommende turisme ramt

Siden restriktionerne blev fjernet for rejser i EU, er antallet af passagerer i Københavns lufthavn næsten tredoblet til 1,3 millioner i september, meddeler lufthavnen. Det rækker dog ikke til mere end 46 pct. af aktiviteten fra før covid-19 ramte.

Globalt er der brug for endnu mere enkle rejseregler, så alle kan rejse.

Det er primært danskerne og sydsvenskerne, der rejser, mens der stadig er lidt langt mellem de udenlandske tilrejsende i terminalerne.

»Før Coronakrisen rejste op mod 6 millioner udenlandske turister og forretningsfolk igennem terminalerne. Her er genopretningen ikke rigtigt kommet i gang. Det rammer hoteller, kultur, konferencer, restauranter og alle andre grene af oplevelsesøkonomien hårdt,« siger kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, Peter Krogsgaard.

»Globalt er der brug for endnu mere enkle rejseregler, så alle kan rejse. Samtidig bør Danmark markedsføres aktivt som en spændende og ikke mindst sund og sikker destination,« fortsætter Peter Krogsgaard.

Meget tyder på, at bønnerne er blevet hørt.

Fra i dag er det nemlig slut med at farve lande røde, gule og grønne i Udenrigsministeriets rejsevejledninger på baggrund af, hvordan det går med covid-19-smitten i de forskellige lande.

Det besluttede et bredt flertal i Folketinget tirsdag aften.

”Farverne” i rejsevejledningerne har været afgørende for, hvilke regler der har været gældende, hvis man ville rejse til et bestemt land. For eksempel har det været afgørende for, om man skulle testes og i karantæne, når man kom hjem igen fra sin rejse.

Nu skal rejsevejledningerne i stedet være, som de var før i tiden og alene beskrive sikkerhedssituationen i landet - altså om der f.eks. er krig, øget terrorrisiko og lignende.

Den nye aftale betyder samtidig, at der fra 25. oktober bliver færre restriktioner for folk, der rejser ind i Danmark. Fra denne dato vil restriktionerne især rette sig mod personer, der enten ikke er vaccineret eller tidligere har været smittet med corona.

Rejsende fra EU- og Schengenområdet, der enten er vaccineret, tidligere har været smittet eller er testet negativ, vil med de nye retningslinjer frit kunne rejse ind i Danmark uden restriktioner og karantænekrav

Der vil heller ikke længere være regler om, at man skal testes, inden man rejser ind i Danmark. Til gengæld skal ikke-vaccinerede og personer, der ikke tidligere har været smittet, testes senest et døgn efter, at de er rejst ind i Danmark.

Det er med andre ord rigtig godt nyt for den indkommende turisme og alle led i oplevelsesøkonomiens fødekæde, herunder også restauranter og natteliv.

Stadig vigtigt at orientere sig

De nye retningslinjer betyder ikke, at man kan slappe helt af, når man skal ud at rejse. Der er nemlig stadig mange lande, der har restriktioner, hvis man rejser dertil. Derfor skal man selv stadig holde sig opdateret i forhold til, hvilke regler der gælder de pågældende steder.

Det ensidige fokus på at afspejle coronasituationen i verden, har været vanskelig at navigere i for både rejsebureauer og rejsende.

Det gælder især for personer, der ikke er blevet vaccineret endnu. Som ikke-vaccineret skal man selv holde sig orienteret om reglerne der, hvor man har tænkt sig at rejse hen.

Lars Thykier, administrerende direktør for Danmarks Rejsebureau Forening, glæder sig over de nye retningslinjer:

»Jeg er meget glad for, at en række politiske partier nu åbner for, at vaccinerede og tidligere smittede danskere igen kan rejse derhen, hvor de vil. Men jeg er næsten endnu gladere for, at rejsevejledningernes hidtidige forvirrende farvepalet bliver ændret, så den fremover alene afspejler de sikkerhedsmæssige forhold, der kan få indflydelse på rejser til et land. Det ensidige fokus på at afspejle coronasituationen i verden, har været vanskelig at navigere i for både rejsebureauer og rejsende,« siger Lars Thykier.

Hvis man gerne vil undgå ventetid og kø, nu hvor man igen kan komme ud at rejse, er det værd at genopfriske de gode råd.

En lang række flyselskaber har igen åbnet for muligheden for at lave check-in hjemmefra, og det kan være en rigtig god idé at benytte sig af på de travle dage i eller op mod efterårsferien.

Man skal naturligvis stadig have et gyldigt coronapas eller en negativ test for at komme ud at flyve, og så er det vigtigt at være opmærksom på, at visse ankomstdestinationer kræver særlig dokumentation, eksempelvis en indrejseformular (Passenger Locator Form).

Det skal man undersøge hos enten rejsebureau eller flyselskab, hvis man er i tvivl.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.